Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kastanje afsluiting: uitvoeringen en prijzen

Met een kastanje afsluiting kies je voor een natuurlijke, landelijke omheining met weinig onderhoud. De tamme kastanje is bovendien een duurzaam, ecologisch product. Een kastanje afsluiting biedt veel mogelijkheden en heeft een goede verhouding kwaliteit/prijs. In dit artikel vind je alle info over de types kastanje omheining, plaatsing en het onderhoud.

Ga snel naar: PrijsLevensduur en onderhoudPlaatsingPoort kastanjehoutOffertes ontvangen

 

Soorten kastanje afsluitingen

Een kastanjehouten afsluiting vind je in verschillende uitvoeringen:

 

1. Kastanje hekwerk of schapenhek

hekwerk kastanjehout

Een kastanje hek staat ook wel bekend als kastanje treillage of schapenhek. Het bestaat uit dunne latten die 4 tot 9 cm van elkaar geplaatst worden en met elkaar verbonden worden met ijzerdraad. Deze worden vastgemaakt aan steunpalen. Een kastanje hekwerk is erg geschikt om je tuin te omheinen: doordat het open en vrij laag is, behoud je het uitzicht op de omgeving. Daarnaast wordt het vaak gebruikt als afrastering van parken, duinen, zwembaden en kleine dierenerven (bv. van kippen en schapen).

Dit kastanjehouten hekwerk is goedkoop en gemakkelijk te plaatsen. Wil je voordelig kastanje treillage kopen? Ontdek dan het aanbod in de webshop.

Het bestaat in verschillende hoogtes en afstanden tussen de latten. De keuze hierin beïnvloedt de prijs: hoge hekken met kleine afstanden dragen meer hout en zijn duurder dan lage, meer open treillage. Hoe dichter de latten bij elkaar staan, hoe minder er ook door het hek kan. Dit is bv. belangrijk tegen bodemerosie, voor meer privacy, opdat kleine dieren niet ontsnappen … Ook in uitstraling heb je verschillen. Frans kastanje hekwerk ziet er netter uit. De latjes zitten rechter, zijn effen gepunt en de draad is strakker gewikkeld. Engels hekwerk is doorgaans ruwer van afwerking maar goedkoper.

» Prijs kastanje treillage: gemiddeld € 8 – 27 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Prijs kastanje paal: gemiddeld € 4,5 – 20 per stuk (excl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

2. Kastanje tuinscherm

afsluiting kastanjehout

Ook populair zijn kastanje tuinschermen. Een kastanje scherm is steviger dan treillage en heeft ook geen doorkijk, zodat je nieuwsgierige blikken buiten houdt. Je houdt hiermee ook de wind tegen. Omdat je meer kastanjehout nodig hebt, is het wel duurder dan hekwerk.

Meestal wordt er een onderscheid gemaakt tussen gevlochten en effen panelen. Bij een gevlochten scherm worden kastanjehouten latten tussen balken gevlochten tot een paneel. Dit zorgt voor een elegante indruk, maar het is ook duurder. Bij een effen kastanje paneel worden houten latten rechtop naast elkaar vastgemaakt aan dwarsbalken. Dit kan op 2 manieren: aan één zijde (gesloten) of aan 2 zijden geschrankt (meer open). Deze panelen hebben een strak, egaal uitzicht.

» Prijs: gemiddeld € 145 – 225 per scherm van ca. 185 cm breed (excl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

3. Post & Rail kastanje hek

kastanje afsluiting post and rail

Post and rail is een klassiek hek met 2 of meer horizontale planken (de rail) tussen verticale palen (de post). De dwarsliggers worden tegen de palen genageld of in gleuven geschoven. Dit type hek wordt vaak gebruikt als paardenomheining of rond weilanden met grote hoefdieren. In dat geval wordt er vaak ook een gaas of schrikdraad bevestigd aan de kastanje palen. Ook in je tuin straalt deze omheining klasse uit.

Een post and rail van kastanjehout vormt een zeer stevige afbakening. Het heeft een natuurlijker uitzicht dan gaaswerk of een schapenhek omdat er geen metalen draden nodig zijn. In tegenstelling tot een scherm heb je een open uitzicht op je domein en dieren.

» Prijs post: gemiddeld € 20 – 70 per paal (excl. btw en plaatsing)
» Prijs liggers: gemiddeld € 20 – 40 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

4. Kastanje palen met draadafsluiting

kastanjeafsluiting

Goedkoper dan de andere uitvoeringen met kastanjehout zijn kastanje palen met draadafsluiting. Het voordeel van dit type omheining is de stevigheid. Daarom zie je het vaak als weideafsluiting. Bovendien is het snel geplaatst en heb je er geen verankering voor nodig. De palen worden simpelweg in de grond geklopt tot ze stevig vastzitten. Verder kan je gemakkelijk losse onderdelen vervangen (bv. een kapotte paal).

De palen vind je in diverse afwerkingen: met een platte of gepunte top, rond, gekliefd, ontschorst … De hoogte van de afsluiting en het soort draad hangen af van de diersoort die je binnen de omheining houdt:

  • Spandraad voor groot vee: voor runderen is prikkeldraad efficiënt en goedkoop. Gebruik dit niet voor paarden, want die haperen eraan wanneer ze over de afsluiting hangen. Je kan ook kiezen voor linten of een effen draad, die bijna onzichtbaar is.
  • Gaaswerk voor klein vee: voor kleinere dieren wordt gaaswerk gebruikt, opdat ze niet kunnen ontsnappen. Je hebt dan de keuze tussen kippengaas (met fijne, zeshoekige mazen) of ursusdraad. Ursusdraad, ook schapendraad genoemd, is roestvrij en stevig. Let wel, kies mazen die klein genoeg zijn, zodat de dieren hun hoofd er niet doorsteken en zich eraan kwetsen.

» Prijs kastanje paal: gemiddeld € 4,5 – 20 per stuk (excl. btw en plaatsing)
» Prijs gaaswerk: gemiddeld € 0,7 – 2,5 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Prijs spandraad: gemiddeld € 0,25 – 0,5 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

Prijs kastanje afsluiting

De kosten voor een kastanjeafsluiting hangen af van verschillende factoren: de oppervlakte, het gekozen type afsluiting (bv. hek of scherm), de gewenste uitvoering (bv. Frans of Engels hekwerk, soort draad …) … Ook extra werken (bv. schrikdraad plaatsen) beïnvloeden de prijs.

Een kastanjeafsluiting kost gemiddeld 6 – 180 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Reken voor de plaatsing op ca. € 35 – 50 per uur (incl. btw). Een vakman kan je informeren over welk soort afsluiting past bij jouw project en garandeert je een correcte plaatsing. Zo ben je zeker van een stevig resultaat op lange termijn. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen via onze offertedienst.

 

Levensduur en onderhoud

Kastanjehout behoort tot duurzaamheidsklasse II. Dit wil zeggen dat het lang meegaat: ca. 15 tot 25 jaar. Het is goed bestand tegen alle weersomstandigheden. In kastanje zit looizuur, dat het hout minder gevoelig maakt voor rot en andere aantastingen. In tegenstelling tot andere houtsoorten moet je het hout niet behandelen om de levensduur te verlengen. Na een tijdje kan kastanje wel vergrijzen. Wil je dit voorkomen, dan kan je het hout beitsen of oliën.

Kastanjehout is niet alleen duurzaam en onderhoudsarm, maar ook bitter van smaak. Daarom zijn dieren minder geneigd om aan je kastanjehouten hek te knagen. Daardoor gaan ze langer mee dan de “smakelijke” houtsoorten. Willen je dieren toch eens proeven, dan is deze houtsoort niet giftig voor hen (dit in tegenstelling tot robinia en chemisch behandeld hout).

 

Kastanje afsluiting plaatsen

De plaatsing hangt natuurlijk af van het type afsluiting. Over het algemeen moet je rekening houden met deze aandachtspunten. Maak voor de plaatsing de grond vlak waarop die moet komen. De afsluiting wordt meestal niet in een fundering bevestigd maar rechtstreeks in de grond. Zo komt er geen vuiligheid in de bodem en verloopt de plaatsing sneller. Stabilisé kan je gebruiken indien nodig. Je kan beter niet betonneren, omdat water dan rond de palen blijft zitten en het hout sneller rot.

De palen moeten 1/3 onder de grond zitten voor de stevigheid. Voor de plaatsing kan je een grondboor gebruiken of de palen inslaan met een grote hamer. Bij een droge, harde ondergrond (bv. in een hete zomer) is het aangeraden om de grond voor te boren. Zo kunnen de palen niet splijten of versplinteren bij het inslaan. Een vochtige, zachte ondergrond daarentegen veert mee met de slagen.

 

Zelf kastanje afsluiting plaatsen of uitbesteden?

Mist de juiste kennis en kwalitatief materiaal kan je een kastanje hekwerk zelf plaatsen. Toch is dit geen sinecure: de afsluiting moet recht en stabiel staan (bv. om te vermijden dat dieren kunnen uitbreken), je moet de afstand tussen palen en de nodige meters afsluiting berekenen … Een vakman gebruikt methodes en materiaal aangepast aan jouw project. Zo ben je verzekerd van een stevige, correcte plaatsing. Ontvang snel en eenvoudig offertes via onze offertedienst.

 

Kastanje poort

Een kastanjehouten poort biedt je een onderhoudsvriendelijke en natuurlijke toegang tot je tuin of terrein. Zo’n kastanje poort gaat op in een landelijke omgeving. Bovendien loopt die naadloos over in een eiken of kastanjehouten afsluiting. Ook in kastanje poorten heb je verschillende soorten en stijlen: een kastanje slagboom, tuinpoort, Engelse veldpoort, saint-nicolas poort … Hieronder geven we enkele voorbeelden van de mogelijkheden met de prijzen:

 

kastanje poortje

Op bovenstaand voorbeeld zie je een zogenaamde Jarry poort. Dit type sluit in vorm aan bij de kastanje treillage. Met scharnieren werd die bevestigd aan de draaipaal. Het kastanje poortje heeft een eenvoudig schuifslot. Dit is ideaal voor een tuin of klein dierenerf. Een variant hierop is een Courbefy poort. Deze is minder stevig dan een Jarry poort en geschikt voor bv. een kippenren.

» Prijs: gemiddeld € 50 – 270 per stuk (excl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

poort kastanjehout

Hierboven zie je een weidepoort geïntegreerd in een post and rail. Dankzij de brede planken loopt de poort over in de kastanje afsluiting. Dit exemplaar bestaat uit twee grote, stevige poortvleugels, afgesloten met een valbeugel of overslaghendel. De X-vorm markeert de poort in de afsluiting en doorbreekt ook de rechtlijnigheid van het geheel.

» Prijs: gemiddeld € 250 – 450 per stuk (excl. btw en plaatsing)
» Ontvang vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers