Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bamboe afsluiting

Bamboe is een houtsoort die bijzonder sterk is en heel snel groeit. Wanneer je op zoek bent naar een goedkope afsluiting die toch bijzonder duurzaam is maak je met bamboe een goede keuze. Bamboe afsluitingen zijn verkrijgbaar in de vorm van matten maar ook massieve panelen zijn verkrijgbaar. Een overzicht met hun prijzen en voordelen lees je hier.

 

Bamboe matten

bamboematten De meest gekende toepassing van bamboe is ongetwijfeld de bamboemat. Deze bestaat uit een roestvrije metaaldraad die gevlochten is rond twijgen of takken van bamboe. Het resultaat is een soepele ondoorzichtige mat die niet op zichzelf kan staan. Bamboematten worden dan ook vaak gecombineerd met een draadafsluiting. Zo verkrijg je een lichte en goedkope afsluiting die toch niet doorzichtig is en zorgt voor meer privacy en sfeer.

De prijs van de matten is sterk afhankelijk van de dikte van de staalkabel en de dichtheid van de bamboe. Voor een rol van 1 meter hoog mag je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf 4 euro. Door dergelijke matten te combineren met een draadafsluiting die 35 euro per lopende meter kost, kan je al een stijlvolle en niet doorzichtige afsluiting hebben voor minder dan 40 euro per lopende meter. De alternatieven in beton en hout zijn al snel twee maal duurder.

 

 

bamboematten bevestigen
Het bevestigen van bamboematten is een klus die je heel makkelijk zelf kan uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt is roestvrije draden om de bamboe te bevestigen aan je omheining. Maak de matten om de 50 centimeter vast en dit zowel boven, beneden als in het midden. Bij hoge afsluitingen vanaf 150 centimeter mag je ze gerust vier maal vastmaken in de hoogte. Om de matten zo lang mogelijk mee te laten gaan plaats je ze ook best niet tot tegen de grond. Door gebruik te maken van een houten balkje van 5 centimeter dik kan je zonder veel meetwerk steeds de correcte afstanden ten opzichte van de grond respecteren.

bamboe afsluiting

Bamboe afsluiting met grote takken

Aangezien bamboe hardhout is kan je het dikkere hout ook perfect gebruiken om een robuuste en moderne afsluiting mee te maken. De hardheid en densiteit is bijzonder hoog terwijl de krimp en uitzetting veel lager is dan de meeste hardhoutsoorten. Als kers op de taart is bamboe ook qua prijs veel interessanter omdat een plantensoort is die bijzonder snel groeit. In tegenstelling tot andere houtsoorten kan men zo aan duurzaam bosbeheer doen en hoeven er geen bomen te sneuvelen die honderden jaren hebben moeten groeien. De dikkere bamboetakken zijn uiteraard iets duurder dan deze die gebruikt worden bij matten maar hebben als voordeel dat ze deels vrijstaand geplaatst kunnen worden.

bamboe tuinscherm

 

De bamboetakken kunnen met vlechtwerk of tand en groef verbonden worden maar om extra stevigheid te bekomen wordt ook vaak gekozen voor ze te combineren met stijlen in beton of metaal. Zo doorbreek je het patroon en zal je omheining veel minder druk overkomen. Wanneer men kiest voor metaal is een zwarte gelakte afwerking zeker een aanrader. Die kleur contrasteert bijzonder mooi met de rijkelijke en warme structuur van de bamboe en voelt heel erg Oosters aan.

 

bamboeafsluiting-afwerken Om de bovenzijde mooi af te werken maak je best gebruik van een bamboe die horizontaal geplaatst wordt. Deze is niet alleen mooier qua uitzicht maar heeft ook een belangrijke functie. Invallende regen en vuil kunnen niet meer terechtkomen in de verticaal geplaatste bamboe waardoor ze veel langer zullen meegaan.

Zoals je op de foto hiernaast ziet is de plaatsing vrij eenvoudig en makkelijk zelf uit te voeren. Het enige wat je hoeft te doen is een bestaande bamboelat open zagen om vervolgens over de andere latten te schuiven.

 

 

Wees creatief met je bamboe!

Het gebruik van bamboe hoeft heus niet te stoppen bij het maken van een afsluiting! Ook voor het vervaardigen van een goedkope patio zijn ze ze erg geliefd. Rol de matten over een houten frame en je hebt in mum van tijd een goedkoop schaduwvlak in de tuin dat er bovendien erg leuk uitziet. Bamboematten kunnen ook een goedkoop alternatief zijn om tijdelijk een wandelpad aan te maken of planten te beschermen tegen te fel zonlicht.

Conclusie: Wanneer je op zoek bent naar een goedkope afsluiting die warm aanvoelt en ecologisch verantwoord is maak je met bamboe de juiste keuze. Plaats ze steeds op een slimme en doordachte manier zodat je ze makkelijk kan vervangen wanneer ze dan toch de geest geven. De rotte planken kan je gewoon composteren in je eigen tuin waardoor je geen afval hebt.

 

Waar kan je bamboe kopen voor je afsluiting?

Bamboe is verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelfzaken en tuinwinkels. Wil je voldoende keuze dan doe je er goed aan eens langs te gaan in een speciaalzaak van tuinomheiningen. Als je bamboematten wil kopen is internet dan weer een goede keuze. Door het lage gewicht vallen de transportkosten bijzonder goed mee en kan je ze kopen voor een hele scherpe prijs.

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers