Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten afsluitingen

Er zijn heel wat mogelijkheden om je tuin af te sluiten. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende soorten afsluitingen met hun voor- en nadelen en prijzen. We geven ook wat meer info over het onderhoud en de levensduur van elke soort tuinafsluiting.

 

Welke soorten tuinafsluitingen zijn er?

1. Draadafsluitingen
2. Houten afsluitingen
3. Betonnen afsluitingen
4. Stenen afsluitingen
5. Metalen afsluitingen
6. Kunststof tuinschermen
7. Natuurlijke omheining

Lees verder ook:
Afsluiting prijzen
Welke tuinafsluiting kiezen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

1. Draadafsluitingen

zwarte draadafsluiting

Een draadafsluiting is een van de meest gebruikte materialen om de woning af te sluiten. Het is verkrijgbaar in heel wat variaties: met of zonder bovenbuis en betonplaat, draadpanelen… Het kan zowel doorzichtig als ondoorzichtig (met een bv. zichtdoek) geplaatst worden.
Lees hier alles over draadafsluitingen.

Onderhoud: weinig tot geen
Levensduur: meer dan 40 jaar (afhankelijk van de kwaliteit en plaatsing)
Prijs: € 30 à 90 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

2. Houten afsluitingen

soorten afsluitingen hout

Geen materiaal dat zo veelzijdig is als hout. De mogelijkheden voor een houten tuinafsluiting zijn eindeloos en aanpasbaar aan elk budget: van zelf te maken houten constructies tot prefab tuinschermen, tropisch hardhout, geïmpregneerd dennenhout en zelfs thermisch gehard hout…
Lees hier alles over houten afsluitingen.

Onderhoud: veel tot weinig (afhankelijk van houtsoort en behandeling)
Levensduur: minder dan 10 jaar tot 40 jaar (afhankelijk van houtsoort en -kwaliteit)
Prijs: vanaf € 10 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

3. Betonnen afsluitingen

Soorten afsluitingen beton

Beton is een robuust materiaal dat al vele jaren gebruikt wordt om tuinen af te schermen. Het is heel stevig en wordt vaak gekozen om geluid en wind gedeeltelijk tegen te houden.
Lees hier alles over betonnen afsluitingen.

Onderhoud: weinig tot geen
Levensduur: meer dan 40 jaar (afhankelijk van de kwaliteit en plaatsing)
Prijs: € 30 à 80 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

4. Stenen afsluitingen

tuinafsluiting steenkorf

Stenen afsluitingen worden vaak geplaatst onder de vorm van steenkorven. Je kan zelf de opvulling kiezen alsook de afwerking en stijl van de palen. Om de tuin een strak geheel uit te laten stralen kan je de korven ook gebruiken voor zitbankjes en bloembakken.
Lees hier alles over steenkorven.

Onderhoud: weinig tot geen
Levensduur: meer dan 40 jaar
Prijs: vanaf € 150 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

5. Metalen afsluitingen

soorten afsluitingen metaal

De meest voorkomende metalen afsluiting is hekwerk. Je kan kiezen uit heel wat kleuren, stijlen, uitvoeringen (strak of decoratief)… Zo sluit je tuinafsluiting ook volledig aan bij de stijl van je woning.
Lees hier alles over metalen afsluitingen.

Onderhoud: weinig tot geen
Levensduur: meer dan 40 jaar
Prijs: € 30 à 90 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

6. Kunststof tuinschermen

tuinafsluiting kunststof

Kunststof is de laatste jaren aan een echte opmars bezig in de tuin. Geen onterechte keus want kunststof is relatief goedkoop, vergt geen onderhoud en wordt bovendien gemaakt van gerecycleerd materiaal. Plastic tuinafsluitingen zijn bovendien ook verkrijgbaar in beton- en houtimitatie.
Lees hier alles over kunststof tuinafsluitingen.

Onderhoud: weinig tot geen
Levensduur: meer dan 40 jaar
Prijs: € 75 à 100 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

7. Natuurlijke omheining

natuurlijke omheining

Een natuurlijke omheining straalt heel wat rust uit en kan gemaakt worden met verschillende planten. Het grootste nadeel is de trage en ongelijke groei. Ook voor honden en andere huisdieren zal een natuurlijke afsluiting niet volstaan. Het aantal snoeibeurten zal vooral afhangen van de gekozen plantensoort. Hou er ook rekening mee dat sommige planten hun blad verliezen tijdens de winter.

Onderhoud: veel
Levensduur: meer dan 40 jaar
Prijs: vanaf € 15 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

 

Afsluiting prijzen

De prijzen voor een tuinafsluiting variëren sterk: van € 10 per lopende meter voor een houten tuinafsluiting tot € 150 per lopende meter voor een stenen afsluiting (excl. btw en plaatsing). In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per soort afsluiting:

Soort afsluitingGemiddelde prijs per lopende meter
(excl. btw en plaatsing)
Draadafsluiting€ 30 à 90
Houten afsluitingvanaf € 10
Betonnen afsluiting€ 30 à 80
Stenen afsluitingvanaf € 150
Metalen afsluiting€ 30 à 90
Kunststof afsluiting€ 75 à 100
Natuurlijke afsluitingvanaf € 15

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw tuinafsluiting? Via onze offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van verschillende tuinexperts in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

Welke tuinafsluiting kiezen?

Welk soort afsluiting je best kiest, hangt af van een aantal factoren:

  • Uitzicht: wil je een tuinafsluiting die mooi aansluit bij de stijl van je woning, of kies je liever een contrasterende omheining? De gewenste look bepaalt vaak ook het materiaal van je afsluiting. Zo zal bv. een metalen afsluiting het goed doen bij moderne woningen.
  • Onderhoud: wil je weinig tijd aan het onderhoud van jouw afsluiting spenderen, dan kies je best voor een afsluiting in een onderhoudsarm materiaal zoals een draadafsluiting, betonnen afsluiting… Vind je het niet erg om een aantal keer per jaar je afsluiting te onderhouden, dan is een houten of een natuurlijke omheining een optie.
  • Budget: de prijs is een belangrijke factor bij het kiezen van een tuinafsluiting. Staar je echter niet blind op de prijs alleen. Een goedkope afsluiting gaat doorgaans niet zo lang mee en zal je dus snel moeten vervangen, terwijl een duurdere afsluiting vaak tientallen jaren meegaat.
  • Privacy: wil je niet dat voorbijgangers inkijk hebben in jouw tuin? Dan kies je best voor een ondoorzichtige afsluiting, zoals een betonnen of een stenen afsluiting. Ook een dichte, natuurlijke omheining is een optie. Een draadafsluiting kan je dan weer ondoorzichtig maken met bv. een zichtdoek.

TIP: twijfel je over welke soort tuinafsluiting geschikt is voor jouw woning? Laat je dan adviseren door een ervaren tuinexpert. Hij stelt je op basis van jouw wensen en budget de meest geschikte afsluiting voor. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers