Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

10 veelgeplaatste tuinafsluitingen en hun prijzen [2024 update]

Ben je van plan om een tuinafsluiting te plaatsen? Dan zal de prijs natuurlijk een belangrijk criterium zijn bij het maken van een keuze. De kosten voor de plaatsing van een schutting zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de materiaalkeuze en de afmetingen van de omheining. In dit artikel overlopen we 10 populaire tuinafsluitingen en hun prijzen per lopende meter.

 

Prijs tuinafsluitingen volgens materialen

Het materiaal bepaalt niet alleen het uitzicht van je tuinomheining, maar het is ook een grote prijsbepaler. In onderstaande tabel vind je alvast 10 populaire tuinafsluitingen en hun startprijzen:

Soort afsluiting
Prijs per lopende meter (excl. plaatsing)
Prijs geldt voor hoogte van ...
Kastanje treillage
Vanaf +/- 10 euro
100 cm
Draadafsluiting
Vanaf +/- 15 euro
100 cm
Houten tuinschermen
Vanaf +/- 25 euro
180 cm
Composiet tuinschermen
Vanaf +/- 50 euro
180 cm
Betonnen afsluiting
Vanaf +/- 30 euro
180 cm
Gevlochten schermen
Vanaf +/- 35 euro
180 cm
Steenkorven
Vanaf +/- 150 euro (incl. opvulling)
100 cm
Sierhekwerk
Vanaf +/- 30 euro
100 cm
Haagplanten
Vanaf +/- 5 euro
80 cm (bij aanplanting)
Heidematten
Vanaf +/- 7 euro
180 cm
Plaatsing van de afsluiting
Vanaf +/- 15 euro
(niet van toepassing)
Om de voordeligste prijs voor jouw project te vinden vergelijk je best meerdere offertes van verschillende vakmannen. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen. Vraag hier jouw offertes op maat aan.

Let op: bovengenoemde prijzen zijn startprijzen. Afhankelijk van verschillende factoren kunnen de prijzen nog oplopen. Meer prijsbepalende factoren vind je verderop in dit artikel.

 

1) Kastanje treillage voor een landelijke look

Wil je een tuinafsluiting met een landelijke look kopen? Dan is een kastanje treillage zeker het overwegen waard! Deze omheining bestaat uit latten uit kastanjehout die met ijzerdraad aan elkaar vastgemaakt zijn. Ze is ook populair als omheining voor erven van kleine dieren.

Meestal is de hoogte van dit type afsluiting redelijk beperkt en het is ook niet meteen de stevigste tuinafsluiting. Door de gaten tussen de latten biedt ze ook niet meteen veel privacy.

Voor meer info over kastanje treillages en andere uitvoeringen van afsluitingen in kastanjehout kan je terecht in dit artikel.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 10 euro per lopende meter (hoogte: 100 cm).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

2) Draadafsluiting plaatsen: prijs per lopende meter

Een draadafsluiting is in verschillende uitvoeringen beschikbaar. De standaard uitvoering is de goedkoopste vorm, maar is niet erg stevig. Om een meer solide omheining te bekomen kan je een standaard draadafsluiting verstevigen met een bovenbuis en/of met een betonplaat onderaan. Draadpanelen zijn ook een stevig alternatief: deze worden vaak uit staaldraad gemaakt, waardoor ze moeilijk te vervormen zijn.

Deze tuinafsluiting is voornamelijk aan te raden als je het uitzicht wil behouden. Wil je toch wat meer privacy, dan kan je de omheining laten begroeien met klimop of afdekken met een zeil in kunststof.

In het artikel “Draadafsluitingen” kom je meer te weten over de verschillende uitvoeringen van draadafsluitingen en hun prijzen.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 10 euro per lopende meter (hoogte: 100 cm).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

prijs tuinafsluiting met draad

3) Houten tuinschermen voor een natuurlijke uitstraling

Wil je een tuinafsluiting kopen die voor een warme uitstraling en veel privacy zorgt? Dan zijn houten tuinschermen zeker een interessante optie. Ze kunnen uit heel wat verschillende houtsoorten vervaardigd worden. De houtsoort is niet alleen een belangrijke factor voor de prijs, maar ook voor het uitzicht en de levensduur van de tuinschermen.

Bij tuinschermen uit hout is er het risico op rot. Om dit risico wat te beperken kan je onderaan kiezen voor een betonplaat. Zo komt het hout niet in contact met vochtige grond en verminder je dus de kans op het rotten van het hout. Om het hout extra te beschermen kan je het oliën, beitsen of schilderen. Met een laagje verf kan je al snel het uitzicht van de tuinafsluiting veranderen.

Meer informatie over geschikte houtsoorten voor en de plaatsing van houten tuinschermen vind je in dit artikel.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 25 euro per lopende meter (hoogte: 180 cm).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

4) Composiet tuinschermen prijzen

Om de warme uitstraling van hout enigszins te imiteren zijn composiet tuinschermen een mogelijkheid, maar ze kunnen ook in heel wat andere kleuren vervaardigd worden. Ze vragen veel minder onderhoud dan schermen uit hout en je moet ook geen rekening houden met splintervorming.

Tuinschermen uit composiet kunnen goed tegen vocht en ze gaan ook lang mee. Hou er wel rekening mee dat krassen moeilijk te herstellen zijn bij dit type omheining.

Ontdek hier meer over tuinschermen in composiet.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 50 euro per lopende meter (hoogte: 180 cm).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

5) Een stevige tuinafsluiting in beton

Betonnen tuinafsluitingen zijn erg stevig en bieden een goede bescherming tegen inkijk. De klassieke betonplaten hebben misschien een wat kil imago, maar tegenwoordig zijn er heel wat mogelijkheden om het uitzicht van een schutting in beton te verbeteren. Zo kan je het beton bijvoorbeeld combineren met hout: kies voor een betonplaat onderaan en betonnen steunpalen en werk de rest af met hout. Zo krijgt je afsluiting meteen een wat natuurlijkere look.

Een alternatief zijn de betonplaten met een structuur. Deze ogen heel wat mooier dan de gewone, vlakke platen uit beton.

Meer info en prijzen van de mogelijke uitvoeringen van betonnen afsluitingen vind je in dit artikel.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 30 euro per lopende meter (hoogte: 180 cm).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

betonnen tuinafsluiting prijzen

6) Ga de creatieve toer op met gevlochten schermen

Wil je een tuinafsluiting met een creatieve toets? Dan kan je zeker gevlochten schermen overwegen. Deze schermen ogen erg natuurlijk en passen zowel bij moderne als landelijke tuinen. Voor het vervaardigen van deze schermen valt de keuze meestal op wilgenhout, maar ook kastanje- en hazelaarhout behoren tot de mogelijkheden.

Meer info over gevlochten tuinschermen vind je in dit artikel.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 35 euro per lopende meter (wilgenhout, hoogte: 180 cm).

7) Steenkorven: een moderne tuinafsluiting

Steenkorven, ook gekend als schanskorven, worden gemaakt uit gaaspanelen. De korven worden meestal opgevuld met stenen, maar er zijn ook alternatieven zoals boomschors. Deze moderne schutting staat stevig en biedt veel privacy, maar is wel redelijk duur.

Een grote troef van steenkorven is dat je zelf de afmetingen makkelijk kan bepalen zodat ze mooi passen in je tuin. Bij grote steenkorven zal het nodig zijn om een fundering te plaatsen. Dit is noodzakelijk om verzakking te vermijden.

De mogelijkheden en inspiratie voor de plaatsing van steenkorven ontdek je in dit artikel.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf +/- 150 euro per lopende meter (hoogte: 100 cm, breedte: 30 cm).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

8) Sierhekwerk: een decoratieve tuinomheining

Sierhekwerk is voornamelijk geschikt voor woningen in landelijke stijl. Dit type omheining kan op allerlei creatieve manieren afgewerkt worden, bijvoorbeeld met krullen of sierpijlen. Hoe complexer deze afwerking, hoe hoger de prijs zal oplopen.

Als je sierhekwerk een andere look wil geven, dan kan dit met een eenvoudig laagje verf. Hou er wel rekening mee dat dit hekwerk niet erg geschikt is als je op zoek bent naar een tuinafsluiting die veel privacy biedt.

Meer info over sierhekwerk kan je in dit artikel ontdekken.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 30 euro per lopende meter (hoogte: 100 cm).
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

sierhekwerk kosten per lopende meter

9) Natuurlijke tuinafsluiting met haagplant

Gaat je voorkeur uit naar een natuurlijke omheining? Dan is een haagplant misschien wel iets voor jou. Populaire keuzes hierbij zijn taxus-, beuken, laurier- en ligusterhagen.

De prijs per lopende meter voor haagplanten ligt redelijk laag, maar hou wel rekening met het onderhoud. Je zal de haag bijvoorbeeld regelmatig moeten snoeien en bemesten. Let er ook op of de ondergrond wel gunstig is voor het aanplanten van een haagplant.

Meer info over de verschillende soorten haagplanten en hun prijzen ontdek je in dit artikel.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 5 euro per lopende meter (hoogte bij aanplanting: 80 cm).
Vraag hier een prijs op maat aan.

10) Heidematten

Heidematten worden voornamelijk gebruikt op bestaande tuinafsluitingen als extra bescherming tegen inkijk. Je kan ze eventueel laten begroeien met klimop om de natuurlijke look nog te accentueren.

Voor meer info over de toepassingen van heidematten kan je terecht in dit artikel.

Prijs (excl. plaatsing): vanaf ongeveer 7 euro per lopende meter (hoogte: 180 cm).

 

Prijzen van omheiningen niet alleen afhankelijk van materiaal

Zoals reeds gezegd is de materiaalkeuze een belangrijke prijsbepaler bij het kopen van een tuinafsluiting. Er zijn echter nog andere factoren die een invloed zullen hebben de uiteindelijke prijs van je tuinafsluiting:

  • Kwaliteit van het materiaal en variaties binnen het materiaal: als je kiest voor hoogwaardige materialen, zal hieraan natuurlijk ook een prijskaartje verbonden zijn. Binnen de materialen zijn er nog andere factoren die voor schommelende prijzen kunnen zorgen. Bij steenkorven zijn de prijzen bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de opvulling. Een ander voorbeeld is het hout van een houten afsluiting: een tuinscherm in tropisch hardhout zal bijvoorbeeld veel meer kosten dan een scherm in geïmpregneerd hout.
  • Omvang en moeilijkheid van de werken: de afmetingen spelen natuurlijk ook een rol bij de prijsberekening. In dit artikel vind je startprijzen voor courante afmetingen, maar natuurlijk zijn andere afmetingen mogelijk. Voor een groter project kan je waarschijnlijk een lagere prijs per lopende meter op de kop tikken dan voor kleine projecten. Daarnaast kan de prijs ook oplopen als het om een complex project gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betonneren van steunpalen of het leggen van een fundering.
  • Accessoires en decoratie: je kan je tuinafsluiting op allerlei creatieve manieren afwerken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een sierpoort die bij je sierhekwerk past. Let hierbij ook op de bescherming tegen inkijk: heb je bijvoorbeeld een tuinafsluiting met veel inkijk, dan kan je dit tegengaan door heidematten of een kunststof doek te plaatsen.
  • Vakman: natuurlijk kunnen de tarieven van plaatsers van tuinafsluitingen verschillen. Daarom is het aangeraden om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs van tuinafsluitingen. Op die manier kan je makkelijk advies en prijzen vergelijken.

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers