Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Metalen afsluiting

Of je nu een landelijke of moderne woning hebt. En of je nu op zoek bent naar een goedkope tuinafsluiting of iets luxueuzer. Een metalen afsluiting past bij elke bouwstijl en bij elk budget. Voor welke soorten metalen tuinafsluitingen kan je kiezen? Hoeveel kosten die ongeveer? En hoe zit het met het onderhoud? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten metalen afsluitingen
Prijs metalen afsluiting
Onderhoud metalen afsluiting
Inspiratie & voorbeelden
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een metalen afsluiting?

Er bestaan tuinafsluitingen in verschillende materialen: hout, beton, kunststof, … Maar waarom is metaal zo’n uitstekende keuze? Enkele belangrijke troeven van metalen afsluitingen op een rij:

 • Vele soorten & uitvoeringen: ga je voor decoratief sierhekwerk? Of hou je het liever sober en eenvoudig met een zwarte of groene draadafsluiting? Er zijn vele soorten tuinomheiningen in metaal verkrijgbaar, elk met verschillende mogelijkheden qua kleur, afwerking, …
 • Verschillende prijsklassen: er bestaat een tuinafsluiting in metaal voor elk budget. Van exclusieve, duurdere steenkorven over stevige draadpanelen tot een goedkopere draadafsluiting. Lees verder meer over de prijzen van metalen afsluitingen.
 • Stevig en duurzaam: een metalen tuinscherm is ijzersterk en gaat erg lang mee. Dat geldt uiteraard voor robuust hekwerk in staal of smeedijzer, maar ook voor budgetvriendelijke draadafsluitingen (gelaste en duurzaam verzinkte metaaldraad).
 • Amper onderhoud: een tuinomheining in metaal vergt weinig tot geen onderhoud, afhankelijk van het soort afsluiting die je kiest. Lees verder meer over het onderhoud van metalen afsluitingen.

 

Soorten metalen afsluiting

Je vindt sowieso een tuinafsluiting in metaal die past bij jouw woning, wensen en smaak. Je kan namelijk kiezen uit verschillende soorten tuinomheiningen in metaal: een draadafsluiting, draadpanelen, hekwerk, steenkorven, of metaal gecombineerd met andere materialen als steen en hout. Een overzicht:

 

1) Draadafsluiting

metalen afsluiting draad

Een draadafsluiting is de goedkoopste metalen tuinafsluiting. Deze metalen gaasdraad is soepel en licht, waardoor de plaatsing erg vlot gaat. Bovendien zijn draadafsluitingen verkrijgbaar in verschillende kleuren (bv. groen en antraciet), draaddiktes, maasvormen, maasgroottes, … Let op: een draadafsluiting op zich is minder stevig. Daarom wordt vaak gekozen voor een uitvoering met een bovenbuis en/of een betonplaat onderaan (zie foto boven).

Met een metalen draadafsluiting behoud je ook je uitzicht. Verkies je toch wat meer privacy? Dan kan je je draadafsluiting laten begroeien met klimop of er een zichtdoek, heidematten, lamellen, … tegen plaatsen.

Prijs standaard draadafsluiting: € 15 à 25 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing)
Prijs draadafsluiting + bovenbuis
: € 30 à 40 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing)
Prijs draadafsluiting + bovenbuis + betonplaat: € 40 à 60 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

2) Draadpanelen

metalen afsluiting panelen

Naast een draadafsluiting kan je ook kiezen voor metalen draadpanelen. Die zijn niet vervormbaar en dus veel steviger en stabieler dan een gewone draadafsluiting. Vanwege de combinatie van stevigheid, veiligheid en budgetvriendelijkheid zijn deze panelen erg populair. Bovendien zijn draadpanelen verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoogtes. Net als een draadafsluiting vallen ze ook vlot en eenvoudig te plaatsen.

Ook met draadpanelen behoud je de inkijk in je tuin. Dat kan je eenvoudig verhelpen met een zichtdoek of een ander type zichtbreker. Ook met een kunsthaag of een natuurlijke haag (zie foto boven) kan je zorgen voor meer privacy en een netjes afgesloten tuin.

Prijs draadpanelen: € 45 à 60 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3) Hekwerk

tuinafsluiting metaal hekwerk

Ga je liever voor een exclusievere en elegantere uitstraling voor je metalen tuinafsluiting? Dan kan je ook een hekwerk in smeedijzer of staal laten plaatsen. De mogelijkheden op vlak van stijl, kleur en afwerking zijn zo goed als eindeloos. Ga je voor een landelijke look met decoratieve sierpijlen en bollen? Of heb je een moderne woning en zoek je eerder een strakke variant van dit sierhekwerk zonder ornamenten (spijlenhekwerk) (zie foto boven)? Het kan allemaal!

Let op: de prijzen voor een hekwerk verschillen naargelang de vormgeving, complexiteit van de afwerking, de kwaliteit van het materiaal, …

Prijs hekwerk: € 30 à 90 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

4) Steenkorven

metalen afsluiting steenkorven

Steenkorven kennen we ook als schanskorven. Het gaat om korven uit gegalvaniseerd staal die je laat opvullen met een gesteente naar keuze (keien, graniet, kalksteen, lavasteen, …). Zo bepaal je zelf de uitstraling van deze omheining. Bovendien kan je ook kiezen uit verschillende maasgroottes en diverse breedtes en dieptes van de metalen korven zelf. Extra troef: met deze afsluiting in metaal en steen heb je geen doorkijk. Een zichtbreker is dus niet nodig.

Belangrijk: wil je grote, zware steenkorven laten plaatsen? Dan zal het nodig zijn om een fundering te plaatsen. Zo vermijd je verzakkingen.

Prijs steenkorven + opvulling: vanaf € 150 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing).
Ontvang gratis offertes op maat.

 

5) Metalen palen met houten panelen

tuinomheining metaal hout

Naast steen kan je een metalen schutting ook perfect combineren met hout. Je kan bv. kiezen voor gelakte metalen palen waartussen je houten tuinschermen laat plaatsen. Zo koppel je de warme, natuurlijke uitstraling van hout aan het strakkere, minimalistische karakter van een metalen tuinafscheiding.

De look en de prijs van zo’n tuinomheining hangen vooral af van de houtsoort. Een tuinscherm in geïmpregneerd hout vind je al vanaf 20 euro per lopende meter (excl. plaatsing en btw). Bij tropisch hardhout (padoek, bankirai, …) gaat het om prijzen vanaf 70 euro per lopende meter (excl. plaatsing en btw).

Prijs metalen palen met houten panelen: vanaf € 50 per lopende meter (excl. btw en plaatsing).
Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke tuinafsluiting in metaal kies ik best?

Dat hangt volledig van jouw situatie en wensen af. Zoek je een budgetvriendelijke metalen tuinafsluiting en behoud je graag je uitzicht? Dan zijn draadafsluitingen of -panelen ideaal. Mag het wat decoratiever en exclusiever? Dan is sierhekwerk waarschijnlijk meer iets voor jou. Of combineer je metaal graag met andere materialen? Bekijk dan zeker de mogelijkheden van steenkorven of metalen palen i.c.m. houten panelen bijvoorbeeld.

TIP: vraag advies aan verschillende gespecialiseerde vakmannen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken voor jouw tuinomheining in metaal. Vraag gratis offertes aan bij vakmannen actief in je buurt.

 

Prijs metalen afsluiting

De prijs voor een metalen afsluiting varieert tussen 15 en 150 euro of meer per lopende meter (incl. btw en excl. plaatsing) en is sterk afhankelijk van het soort metalen afsluiting. De kostprijs voor een eenvoudige draadafsluiting start al vanaf 15 euro per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing). Voor steenkorven mag je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf 150 euro per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing). Enkele richtprijzen per soort tuinafsluiting in metaal:

Soort metalen afsluitingPrijs per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing)
Draadafsluiting€ 15 à 60
Draadpanelen€ 45 à 60
Hekwerk€ 30 à 90
Steenkorven + opvullingVanaf € 150
Metalen palen met houten panelenVanaf € 50
Plaatsing metalen afsluitingVanaf € 15 (excl. btw)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien zijn de prijzen sterk afhankelijk van de gekozen uitvoering, afwerking, … Hou er ook rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht en eenvoudig prijzen, soorten tuinafsluitingen in metaal, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Onderhoud metalen tuinafsluiting

Metalen afsluitingen vergen weinig tot geen onderhoud. Wat moet je precies doen per soort afsluiting? We zetten het kort op een rij:

 • Draadafsluitingen en -panelen: deze metalen tuinomheiningen zijn volledig onderhoudsvrij. Eenmaal geplaatst moet je er dus niet meer naar omkijken.
 • Hekwerk en steenkorven: krijgen deze metalen schuttingen maar weinig zon te zien? Dan kan er eventueel mosvorming optreden. Dat vuil kan je eenvoudig verwijderen met een hogedrukreiniger. Wil je vermijden dat vervuiling opvalt bij steenkorven? Kies dan voor een donkere steensoort.
 • Metalen palen met hout: wil je vergrijzing van tropisch hardhout tegengaan? Of de levensduur van geïmpregneerd hout verlengen? Dan is regelmatig oliën of beitsen onontbeerlijk.

 

Inspiratie & voorbeelden

Op zoek naar ideeën voor jouw metalen tuinafsluiting? Vraag dan zeker naar de vorige realisaties van de vakmannen die je contacteert. Zo krijg je een goed zicht op de verschillende mogelijkheden. Ook de onderstaande voorbeelden zorgen vast voor inspiratie:

 

INSPIRATIE: groen sierhekwerk

metalen tuinafsluiting groen sierhekwerk

Sierhekwerk geeft jouw tuin en/of oprit een luxueuze, klassevolle toets. Bovendien kan je zelf de vormgeving en kleur bepalen van deze tuinafscheiding in metaal. Op de bovenstaande foto koos de eigenaar voor groen hekwerk met sierpijlen en bollen als ornamenten. Met een ambachtelijke smeedtechniek kan een vakman ook voor jouw project ongetwijfeld een decoratieve afsluiting maken.

 

 

INSPIRATIE: hoge steenkorven

hoge steenkorven

Er bestaan kleine steenkorven (bv. 0,5 m diep en 1 m lang) die je zonder verankering op een stevige ondergrond kan plaatsen. Moeten de steenkorven voor privacy zorgen? Dan heb je zoals op de bovenstaande foto een hoge, lange uitvoering nodig. Zo kan je genieten van een trendy, moderne afsluiting die bovendien een leven lang meegaat. Hou er rekening mee dat je voor deze grotere uitvoering een fundering moet laten gieten om zo de stabiliteit van de steenkorven te garanderen.

 

 

INSPIRATIE: metalen draadafsluiting met zichtdoek

draadafsluiting met zichtdoek

Een draadafsluiting is goedkoop, duurzaam en vlot te plaatsen, maar biedt weinig privacy. Dat kan je eenvoudig oplossen door een zichtdoek tegen je metalen afsluiting te plaatsen. Je kan zo’n zichtbreker kopen met standaardafmetingen, maar ook een zichtdoek op maat is mogelijk. Let op: verkleuring door de zon is mogelijk. Daarom investeer je best in een kwalitatieve zichtdoek. Denk ook goed na over de kleur. Zo zal je verkleuring op een groene zichtdoek minder snel zien dan op een zwarte doek.

 

 

INSPIRATIE: zwarte draadpanelen

draadpanelen zwart

Wil je een stevigere tuinomheining in metaal dan een standaard draadafsluiting? Dan vind je wellicht je gading bij draadpanelen. Die zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren en vormen. In het bovenstaande voorbeeld gaat het om een zwarte uitvoering met een gebogen bovenkant. Ook de dikte van de metalen draad, de maasvorm en de maasgrootte kan je trouwens helemaal zelf bepalen. Zo vind je ongetwijfeld een metalen afsluiting die perfect bij jouw tuin en wensen past.

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers