Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tuinschermen: materialen & prijzen

Een afsluiting met tuinschermen biedt veel privacy. De keuze aan stijlen en materialen is uitgebreid waardoor er voor iedere tuin en elk budget wel een geschikt tuinscherm is. Houten tuinschermen zijn veruit het populairst, maar ook andere materialen zoals kunststof, composiet of beton hebben heel wat te bieden. Een compleet overzicht van materialen, mogelijkheden en prijzen vind je hier.

Ga snel naar: voordelenafmetingenvergunning/wetgevingofferte aanvragen

 

Soort tuinscherm
Gemiddelde prijs per lopende meter
(incl. btw, excl. plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Houten tuinscherm
€10 - €120 (afhankelijk van de houtsoort)
10 - 40 jaar
Kunststof tuinscherm
€40 - €130 (afhankelijk van de afwerking)
> 40 jaar
Composiet tuinscherm
€140 - €200 (afhankelijk van de afwerking)
> 40 jaar
Gevlochten wilgenscherm
€30 - €100 (afhankelijk van het materiaal)
10 jaar
Betonnen tuinscherm
€70 - €150 (afhankelijk van de afwerking)
> 50 jaar
Plaatsingskosten: ± €30 à €50 per uur
Een tuinscherm laten plaatsen door een vakman en benieuwd naar de kostprijs? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

1. Houten tuinschermen

Houten tuinschermen zijn nog altijd onverminderd populair. Houten tuinschermen bieden een warme uitstraling, ogen mooi en zijn vrij eenvoudig te monteren. Om te voorkomen dat houten schermen vergrijzen, vergen ze wel enig onderhoud.

De levensduur van een houten tuinscherm is afhankelijk van de houtsoort. Hardhouten schermen zijn een stuk duurzamer dan tuinschermen van geïmpregneerd hout.

Meer informatie over houten tuinschermen vind je hier.

 

2. Kunststof tuinschermen

Kunststof tuinschermen bieden heel wat voordelen: onderhoudsvrij, lange levensduur en budgetvriendelijk. Kunststof tuinschermen zijn ook te verkrijgen met de look van een houten tuinscherm. Zo combineer je de look van hout met het onderhoudsgemak van kunststof. Ook de kunststof panelen met betonlook zijn populair. Het aanbod aan kunststof tuinschermen is groot en de kwaliteit kan nogal verschillen. Kies daarom steeds voor A-merken.

Meer tips en info over kunststof tuinschermen vind je hier.

 

3. Tuinschermen in composiet

Composiet is een modern materiaal dat bestaat uit houtvezel en kunststof. In een tuinscherm van composiet zijn de eigenschappen van hout en kunststof met elkaar verenigd. Het voordeel van composiet is dat het geen onderhoud vergt en dat het materiaal niet zal gaan rotten of scheuren. Een tuinscherm van composiet benadert de look van hout maar heeft niet de nadelen van een houten tuinscherm. Composiet schermen zijn in meerdere kwaliteiten en afwerking verkrijgbaar. De prijs is vergelijkbaar met die van hardhouten schermen.

Meer informatie over tuinschermen in composiet vind je hier.

 

4. Gevlochten wilgenscherm

Zoek je een milieuvriendelijk tuinscherm met een natuurlijke look? Kijk dan eens naar een tuinscherm met wilgentakken. Een wilgenscherm past erg goed in een landelijke omgeving en je kunt het indien gewenst ook laten begroeien. Een dergelijk scherm heeft een wat minder lange levensduur dan een hardhouten scherm maar kost daarentegen een stuk minder. Veel mensen kiezen voor een wilgenscherm vanwege de natuurlijke charme die ervan uitgaat.

Meer info en prijzen van wilgenschermen vind je hier.

 

5. Tuinschermen in beton

Betonnen tuinafsluitingen zijn verkrijgbaar in een grote waaier aan kleuren en afwerkingen. Ze zijn erg duurzaam, vergen geen onderhoud en gaan nooit rotten. Door de dichte structuur van het beton hebben afsluitingen van beton ook een geluidwerende functie. Een betonafsluiting kan ook gemaakt worden van betonpalen gecombineerd met houten tuinschermen. Deze combinatie is erg populair en ook niet al te duur.

Meer informatie over tuinschermen in beton vind je hier.

 

 

Voordelen

Tuinschermen bieden heel wat voordelen ten opzichte van een schutting met planken. Zo hoef je veel minder palen in de grond te zetten en ben je zeker dat alle planken waterpas gemonteerd zijn. Andere voordelen van tuinschermen zijn:

 • Makkelijk te plaatsen (minder arbeidskosten)
 • Luxeuze uitstraling
 • Veel privacy
 • Veel keuze aan afwerkingen en materialen
 • Schuttingdelen zijn gemakkelijk te vervangen indien nodig
wood fence panel
Beton gecombineerd met houten schermen

 

Afmetingen tuinschermen

De meest voorkomende afmetingen op vlak van tuinschermen zijn 180 x 180 cm, 120 x 180 cm of 90 x 180 cm.

Wens je meer privacy?

Dan kan je kiezen voor privacyschermen. Die zijn meestal verkrijgbaar met een hoogte van 200 cm.

Het nadeel van tuinschermen met vaste afmetingen is dat het heel moeilijk is om de afsluiting mooi te laten uitkomen. Dit is eventueel op te lossen door de tuinschermen af te wisselen met een eenvoudig op maat te knippen ijzeren trellis, die je dan kan laten begroeien. Of je laat het gewoon open waardoor de tuinafsluiting een minder gesloten karakter krijgt. Ook een andere paaldikte kiezen kan enkele centimeters op het einde schelen.

Bekijk hier het complete prijzenoverzicht van de verschillende soorten tuinafsluitingen.

 

Vergunningen en wetgeving

Voor het plaatsen van een afsluiting met tuinschermen heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig tenzij:

 • De schutting in de achtertuin wordt geplaatst en meer dan twee meter hoog is
 • Het om een gesloten schutting in de voortuin gaat die hoger is dan één meter.
 • Het om een open afsluiting in de voortuin gaat hoger dan twee meter.
 • Heb je nog geen afsluiting met je buur en wil je er één? Dan betaal je verplicht elk de helft.
 • Afsluiting vervangen? Dan heb je toestemming nodig van de buren.

 

Tuinschermen plaatsen

Een tuinscherm wordt met schroeven en metalen beugels aan tuinpalen bevestigd. Dat kunnen houten-, metalen- of betonpalen zijn. Hardhouten palen gaan erg lang mee en begeven ook na 15 jaar niet bij de eerste de beste storm. Geïmpregneerde palen zijn minder duurzaam en moeten dan ook goed beschermd worden om houtrot te voorkomen. Betonpalen zijn het meest duurzaam maar ook het duurst.

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers