Paardenafsluiting
Als paardeneigenaar weet je waarschijnlijk dat het verplicht is om een degelijke weideafsluiting voor je paarden te voorzien. Het houdt je paarden veilig, maar zorgt er ook voor dat ze niet makkelijk kunnen uitbreken. Maar weet je ook welk soort omheining je het beste kiest, waarop je zeker moet letten en hoeveel zo’n omheining kost? Je leest het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar:
Hoe paardenafsluiting kiezen?
Mogelijke materialen en uitvoeringen
Paardenomheining prijzen
Onderhoud paardenafsluiting
Aandachtspunten bij de plaatsing
Offertes aanvragen
Waarom moet ik een paardenafsluiting voorzien?
Wist je dat je als diereneigenaar burgerlijk aansprakelijk bent voor de schade die het dier aanbrengt (art. 1385 BW)? Vandaar dat je als paardenhouder beter investeert in een degelijke omheining zodat je dieren niet kunnen uitbreken en zo geen schade aanrichten in hun omgeving. Daarnaast draag je ook een grote verantwoordelijkheid op vlak van dierenwelzijn en moet je ervoor zorgen dat de dieren zelf beschermd zijn. Een duurzame afsluiting is hierbij cruciaal.
Hoe geschikte paardenafsluiting kiezen?
Een omheining voor paarden moet de juiste hoogte hebben en stevig genoeg zijn. In de praktijk bepaal je de samenstelling van je omheining op basis van de onderstaande criteria:
- Kenmerken van het paard: daarmee bedoelen we de grootte van het dier en zijn karakter. Wanneer je paard een ontsnappingskoning is, spreekt het voor zich dat de omheining voldoende hoog moet zijn.
- Omgeving: het is belangrijk om de risico’s in de omgeving in te schatten. Ligt de weide bijvoorbeeld langs een druk verkeersknooppunt? Dan is het logisch dat je een hogere afsluiting kiest.
- Beschikbare ruimte: komen je dieren vaak in contact met de omheining? Dan moet je een stevigere en hogere afsluiting plaatsen. Gaat het daarentegen een grote graas- en rustweide, dan is het paard minder geneigd om andere oorden op te zoeken.
- Duur van het verblijf: hoe lang een paard in de weide staat, heeft ook een invloed op de samenstelling van je afsluiting. Brengt je paard veel tijd door binnen de omheining? Dan bestaat de kans dat hij uit verveling gaat bijten, schuren, trekken, … aan de afsluiting.
- Esthetische criteria: het oog wil ook wat. Er zijn veel manieren om je paardenafsluiting vorm te geven. Denk maar aan het soort materiaal, de afwerking, de kleur, … Bovendien is het een goed idee om je plannen eerst met je buren te bespreken. Goede afspraken voorkomen toekomstige geschillen.
- Regelgeving: aangezien je als paardenhouder burgerlijk aansprakelijk bent voor je paard, wil je de omgeving van het paard zo veilig en aangenaam mogelijk houden. Er zijn enkele algemene richtlijnen rond de afsluiting, zoals een goede zichtbaarheid en het vermijden van scherpe hoeken.
Hoe groter het paard, hoe hoger de omheining
Doorgaans zijn omheiningen tussen de 100 cm à 180 cm hoog. Voor een pony is een afrastering van 100 à 120 cm hoog (1 dwarsligger) voldoende, terwijl de omheining voor grotere paarden vaak 3 à 4 dwarsbalken nodig heeft.
TIP: bij twijfel kan je altijd rekenen op een ervaren vakman. Hij kan de meest geschikte afmetingen van je omheining bepalen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Mogelijkheden paardenafsluiting
De meeste professionals zijn het er roerend over eens: een houten paardenomheining – al dan niet beveiligd met schrikdraad – is de beste keuze voor je weide. Maar hoe stel je die ideale afsluiting samen?
1. Paardenafsluiting in hout
Houten omheiningen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Zorg ervoor dat het hout stevig genoeg is, niet kan verzakken en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Paarden zijn nieuwsgierig en sommige dieren zien al snel een zwakke plek in de omheining waarlangs ze kunnen ontsnappen. Enkele mogelijke houtsoorten voor paardenomheiningen op een rij:
- Kastanje, eik of hardhout: kastanje en hardhout komen het vaakst voor als omheining. Die houtsoorten kan je in verschillende uitvoeringen krijgen. Je kan zowel de afwerking van de palen kiezen als die van de dwarsbalken (bv. (half)rond, plat, …) voor een afsluiting op maat.
- Gecreosoteerd hout: Gecreosoteerd hout is dennen- of grenenhout dat onder hoge druk met creosootolie wordt geïmpregneerd. Dit hout rot niet, is weersbestendig en heeft een lange levensduur (10 à 20 jaar). Behandeld hout kan je herkennen aan de donkerbruine kleur. Je paard zal minder geneigd zijn om aan een gecreosoteerde afsluiting te knabbelen omdat het niet lekker smaakt.
- Geïmpregneerd hout: geïmpregneerd grenen- of vurenhout is behandeld met een schimmelwerend product. Vaak hebben deze afsluitingen een lichtere kleur en zijn ze iets betaalbaarder dan andere houtsoorten. Bovendien is geïmpregneerd hout vochtbestendig en blijft een omheining in dit hout daardoor erg lang mooi ogen (10 à 20 jaar).
2. Paardenafsluiting met schrikdraad
Binnen het aanbod permanente elektrische paardenafsluitingen zijn er twee mogelijkheden: een volledige elektrische afrastering of de elektrificatie van een bestaande omheining. Volgens professionals zijn de stroomstoten niet gevaarlijk en blijft het paard ver uit de buurt nadat het 1 keer in aanraking is gekomen met de schrikdraad. Er zijn 2 opties:
- Permanente afrastering: een permanente elektrische afrastering vervangt de houten dwarsliggers van je omheining. Je kan deze schrikdraad verkrijgen in linten of draden. We raden je aan om in het geval van paarden te kiezen voor linten: deze zijn steviger en hebben een hogere zichtbaarheid.
- Afstandsisolatoren op bestaande omheining: hiermee kan je de bestaande houten afsluiting voorzien van schrikdraad of -lint (zie foto boven). Deze isolatoren voorkomen dat je paard tegen de omheining gaat schuren of eraan knabbelt. Bijgevolg houdt de elektrificatie van je bestaande houten paardenafsluiting deze ook langer mooi. Daarnaast bestaan ook mobiele elektrische afrasteringen. Dit is uiterst geschikt wanneer je de weide tijdelijk in kleinere secties wil verdelen.
Paardenafsluiting zelf plaatsen of laten plaatsen?
Een houten omheining voor paarden kan je eventueel zelf plaatsen, mits voldoende ervaring en handigheid. Voor de aansluiting van een elektrische afrastering zijn de montagevereisten iets complexer. Een professionele vakman helpt je hierbij graag verder. Hij ziet toe op de juiste installatie van je schrikdraad en houdt rekening met de afrasterspanning, de aarding van het toestel, de afstand tussen de andere stroomdraden en de palen, … Ontvang je graag advies en prijzen op maat? Contacteer vrijblijvend gespecialiseerde plaatsers.
Paardenomheining prijzen
De prijs voor een paardenomheining hangt af van de kwaliteit van het materiaal (hout + schrikdraad), de afwerking, de oppervlakte van de weide en de geleverde garantie. Enkele richtprijzen op een rij:
- Houten omheining: een houten paardenomheining kost gemiddeld 15 à 50 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Geïmpregneerd of gecreosoteerd hout is het goedkoopst en voor afsluitingen in hardhout betaal je het meest.
- Geëlektrificeerde afrastering: de prijs voor afstandsisolatoren begint al vanaf € 15 per 20 stuks (incl. btw & excl. plaatsing). We spreken in dit geval over houten isolatoren die geschikt zijn voor koeien, paarden en herten. Ga je voor een complete afrasteringskit? Dan betaal je minstens € 100 (incl. btw & excl. plaatsing).
LET OP: de prijzen van een paardenomheining kunnen sterk variëren. Logischerwijs zal de elektrificatie van je huidige omheining een goedkopere optie zijn. Bovendien zijn er nog geen plaatsingskosten opgenomen in de prijs. Wil je graag een duidelijke offerte op maat van jouw project? Vraag dan gratis voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt via ons offerteformulier.
Onderhoud paardenafsluiting
Het onderhoud van je paardenafsluiting hangt af van het materiaal van je omheining. Het spreekt voor zich dat een duurzame houten weideafsluiting voor paarden amper onderhoud nodig heeft. Als er toch verzakkingen of zwakke plekken in de omheining zouden ontstaan, zorg er dan voor dat je die tijdig oplost. Zo voorkom je dat je paarden alsnog ontsnappen.
Een elektrische paardenafsluiting daarentegen, moet je wel regelmatig controleren. Het liefst voor elk weideseizoen. Contacteer hiervoor de vakman die de schrikdraad geplaatst heeft. Hij controleert de stroombron, kijkt de veiligheid en spanning van jouw afrastering na en inspecteert of er isolatoren vervangen moeten worden.
Aandachtspunten bij de plaatsing
Waarop moet je zeker letten bij de plaatsing van een omheining voor jouw paarden? We zetten enkele aandachtspunten op een rij:
- De paardenafsluiting moet voldoende zichtbaar zijn voor de paarden. Die zijn sterk visueel ingesteld. Daarom moet je duidelijk zichtbare balken of linten voor de afsluiting kiezen.
- Een extra elektrische geleidende draad heeft de voorkeur bij een paardenafsluiting. Zo verminder je de kans op een uitbraak en verleng je bovendien de levensduur van je houten omheining.
- De omheining moet in goede staat zijn, zonder loszittende palen of verzakte dwarsliggers. Als onstuimige paarden hun kans schoon zien om te ontsnappen, gebeurt dat door deze ‘openingen’.
- Zorg ervoor dat je omheining geen scherpe hoeken en kanten heeft. Paarden schuren namelijk graag tegen de afsluiting en zo zouden ze zich kunnen verwonden.
- Vermijd prikkeldraad als omheining. Paarden zijn erg nieuwsgierig en reiken vaak met hun kop over de afsluiting. Prikkeldraad kan zo ernstige verwondingen aan huid en vacht veroorzaken.
- Gebruik zeker geen draadgaas. Paarden hebben niet alleen moeite met het zien van fijnmazig gaas, ze wentelen zich ook graag. Zo kunnen ze verstrikt raken in de afsluitingsdraad, met alle gevolgen van dien.
- Leg geen knopen in de geleider van een elektrische afrastering. Hierdoor bouwt de spanning op en kan de geleider doorbranden. Het gevolg? Openingen waarlangs de paarden kunnen ontsnappen of een kortsluiting op de gehele schrikdraad.
Doe een beroep op een gespecialiseerde vakman
Een ervaren vakman kan je helpen met het samenstellen van de meest geschikte omheining voor jouw paarden. Hij bepaalt de ideale hoogte en selecteert het juiste materiaal, … Daarnaast staat hij ook garant voor een correcte en vlotte plaatsing met hoogwaardige materialen. Zo ben je verzekerd van een mooie én veilige paardenafsluiting die voldoet aan alle vereisten.
Professionele vakman nodig? Maak dan gebruik van onze gratis online offertedienst. Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes van vakmannen actief in je buurt: