Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Weideafsluiting plaatsen

Wil je een weideafsluiting plaatsen om paarden, schapen, koeien of andere dieren af te bakenen, dan is het belangrijk om de juiste materialen en afmetingen te kiezen. Alle info over de verschillende soorten weideafsluitingen met hun prijs, materialen en mogelijkheden vind je hier.

Ga snel naar:
Soorten weideafsluiting
> Weideafsluiting met draad
> Weideafsluiting met hout
> Elektrische weideafsluiting
Prijs weideafsluiting
Welke weideafsluiting kiezen?

Soorten weideafsluitingen

weideafsluitingen

Om een weide af te sluiten kan je gebruikmaken van een weideafsluiting uit hout, draad of een combinatie van beiden. Een overzicht van de mogelijkheden:

Optie 1: Schapendraad
Optie 2: Weideafsluiting in hout
Optie 3: Elektrische weideafsluiting

 

Optie 1: weideafsluiting met draad (schapendraad)

weideafsluiting draad

Schapendraad is één van de meest gebruike draadafsluitingen om weides of grote percelen af te bakenen. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden kan je schapendraad ook gebruiken voor het omheinen van paarden, koeien, geiten,…. Schapendraad is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en wordt gemaakt door verschillende fabrikanten. De meest gekende fabrikant is Betafence. Bij hun kan je dit product vinden onder de naam Ursus.

Schapendraad is gemaakt van gegalvaniseerde staaldraad die in elkaar verwoven zit. De horizontale draden lopen door in één stuk. De bovenste en onderste horizontale draden noemt men neggedraden. Deze hebben een iets grotere diameter zodat de afsluiting sterk kan opgespannen worden.

De verticale draden worden vastgelust op de horizontale draden en zorgen ervoor dat de mazen mooi op hun plaats blijven. Door te lussen kunnen de gegalvaniseerde staaldraden nog los bewegen van elkaar.

 

Lengte en hoogte schapendraad

Schapendraad kan je doorgaans kopen in rollen van 25 of 50 meter (afhankelijk van de producent). Ook qua hoogte kan je kiezen uit diverse uitvoeringen die kunnen variëren naargelang de fabrikant. Vaak voorkomende hoogtes zijn: 60cm, 80cm, 95cm, 100cm, 130cm, 145cm en 200cm.

 

Maasopeningen

De openingen tussen de gegalvaniseerde draden bedragen meestal 15 op 15 centimeter, al kan dit natuurlijk verschillen naargelang de producent. Je kan ook schapendraad kopen waarbij de onderste mazen minder hoog zijn zodat kleine dieren zoals konijnen, kippen, honden,… niet kunnen ontsnappen.

 

 

Welke weidepalen plaatsen bij schapendraad?

Kies je voor schapendraad, dan moet je natuurlijk ook nog bepalen op welke palen je deze wenst te bevestigen. De meest gekozen opties zijn beton en hout (kastanje palen). Betonnen palen zijn iets duurder en arbeidsintensiever om te plaatsen (moeten verankerd worden met een kleine fundering) maar gaan wel heel erg lang mee. 20 tot 50 jaar is geen uitzondering. Betonnen palen zijn ook kaarsrecht zodat je er een heel mooie en strakke weideafsluiting mee kan maken.

weideafsluiting ursus
Realisatie van een draadafsluiting met betonpalen

 

Kastanje palen zijn iets goedkoper en sneller geplaatst dan beton. De houten paal wordt door middel van slagkracht in de grond gedreven. Hiervoor moet de paal wel voldoende lang zijn zodat hij goed verankerd zit in de grond. De levensduur van kastanje palen zijn zo’n 15 tot 25 jaar. De levensduur is afhankelijk van de diameter, kwaliteit en ondergrond waarin de palen bevestigd worden.

 

 

Kostprijs weideafsluiting met schapendraad

De prijs van schapendraad schommelt tussen € 2,5 en € 3,75 per lopende meter. Prijzen variëren naargelang  de hoogte en kwaliteit van de draad. Voor kastanjepalen en betonpalen betaal je 15 tot 30 euro per stuk. Voor alle materialen inclusief toebehoren moet je rekenen op zo’n 20 à 30 euro per lopende meter (exclusief plaatsing).

De prijs van de plaatsing is afhankelijk van de totale lengte, bereikbaarheid, gewenst type draad en palen. Een vrijblijvende offerte met voorstellen en advies kan je aanvragen via onze offerteservice.

 

 

Stappenplan schapendraad plaatsen

Het plaatsen van een weideafsluiting met schapendraad gaat relatief snel. Met onderstaand stappenplan kan je zelf ook een kwalitatieve weideafsluiting plaatsen:

 

 1. Stap 1: De buitenhoeken plaatsen
  Als eerste stap plaatst men de buitenste hoekpalen. Deze worden best extra verstevigd door er zijpalen tegen te plaatsen onder een hoek van 45 graden. Deze zijpalen moeten langs de puntzijde in de grond afgeschermd worden met beton of stenen zodat ze zich niet kunnen verplaatsen in de aarde bij het opspannen van de draad.
 2. Stap 2: Tussenpalen plaatsen
  Door een draad te spannen op de buitenste weidepalen heb je een duidelijk zicht waar de tussenpalen moeten komen. Deel de afstand tussen de buitenste palen door een aantal zodat de tussenafstand per paal 1,5 à 2,5 meter is. Bij dieren die vaak op afsluitingen springen, zoals geiten, is het aangeraden een kortere tussenafstand te nemen.
 3. Stap 3: Draad plaatsen
  Eens de palen geplaatst zijn kan je de omheiningsdraad afrollen over de volledige lengte. Knip de draad op lengte en plaats hem tegen de weidepalen. Bevestig vervolgens draadspanners aan de palen en verbind ze met de horizontale draden van de afsluiting. Span de afsluiting vervolgens gelijkmatig op langs beide zijden zodat je draad niet scheef gaat trekken.Eens de draad stevig is opgespannen, kan men de draadafsluiting bevestigen aan de tussenpalen. Klem deze niet vast zodat je de draad nadien nog kan opspannen als hij losser komt te zitten.

 

 

 


Optie 2: Houten weideafsluiting

weideafsluiting hout

Een ander veelvoorkomende methode om weides af te sluiten is een post and rail afsluiting ofwel een weideafsluiting in hout. Deze weideafsluiting kwam eeuwenlang voor op het Engelse platteland en diende vaak als paardenafsluiting. Vandaar dat de Engelse benaming nog in de omloop is om een houten weideafsluiting aan te duiden.

Hout is een erg duurzaam materiaal dat vele jaren gebruikt kan worden en mooi blijft ogen. Bovendien past hout omwille van haar landelijk karakter uitstekend als weideafsluiting in het geheel van de omgeving.

Je kunt spelen met de vormgeving van jouw houten weideafsluiting. Traditioneel gezien bestaan die uit houten palen en 2 tot 4 liggers. Daarnaast kun je hiervoor kiezen uit verschillende stijlen. Wil je graag (half)ronde liggers of houd je eerder van rechte, strakke vormen? Ook grillige liggers behoren tot de mogelijkheden.

 

Geschikte houtsoorten

Voor dit soort weideafsluiting kun je kiezen tussen verschillende soorten hout. Elke keuze heeft een invloed op de duurzaamheid van de omheining en op het totale kostenplaatje.

 • Geïmpregneerd hout: geïmpregneerd grenen- of vurenhout worden behandeld met een schimmelwerend product. Vaak zijn ze lichter en betaalbaarder dan andere houtsoorten. Bovendien is geïmpregneerd hout vochtbestendig en blijft deze erg lang mooi. Nadeel is dat het hout niet zo natuurlijk oogt (groene schijn). De levensduur bedraagt 10 tot 20 jaar.
 • Gecreosoteerd hout: dit is vaak dennenhout die onder vacuüm en hoge druk geïmpregneerd wordt met creosootolie. Hierdoor wordt het hout verduurzaamd en optimaal aangepast om voor lange tijd in weer en wind mee te gaan. De diepbruine kleur verraadt het behandelingsproces. De levensduur bedraagt 10 tot 20 jaar.
 • Kastanjehout: een kastanjeafsluiting is een erg mooi, landelijk ogend materiaal met weinig onderhoud. Daarnaast behoort kastanjehout tot de duurzamere en ecologische houtsoorten. Ideaal dus om als weideafsluiting te gebruiken. De levensduur van een kastanje weideafsluiting bedraagt 15 tot 30 jaar.
 • Hardhout: hardhout is een verzamelterm voor verschillende tropische, maar ook inheemse boomsoorten. Het is gegeerd door z’n natuurlijke uitstraling en omdat het een ijzersterk product is. Zorg ervoor dat je altijd een product kiest die het FCS-label draagt. Dan ben je zeker dat het hout afkomstig is uit duurzaam geteelde bossen. Hardhout heeft een lange levensduur van meer dan 40 Jaar. Nadeel is dan waar dat een weideafsluiting in hardhout niet goedkoop is.

 

Afmetingen

Meestal heb je de vrije keuze over de afmetingen van jouw weideafsluiting in hout. Zo kun je opteren voor hoge palen of lage, afhankelijk van de grootte van de dieren in de weide. De dikte en lengte van de liggers hangt af van hun vormgeving. De diameter van (half)ronde liggers bijvoorbeeld is logischerwijs groter dan die van hun rechthoekige tegenhangers.

omheining weide

TIP: wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw omheining? Doe dan een beroep op de expertise van een ervaren vakman. Hij zal je met advies en suggesties bijstaan in de keuze voor de perfecte weideafsluiting. Vraag vrijblijvend offertes aan via onze offertedienst.

 

Prijs houten weideafsluiting

Kies je voor een mooie, duurzame houten weideafsluiting? Weet dan dat veel van de totale kostprijs bepaald wordt door jouw houtkeuze, de totale oppervlakte van het domein, de hoogte van de afsluiting en dikte van de palen.

Een kastanjeafsluiting kost gemiddeld € 25 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Een paardenomheining van geïmpregneerd of gecreosoteerd hout kost gemiddeld € 15 per lopende meter (exl. btw & plaatsing). Afsluitingen in hardhout zullen gemiddeld € 50 per lopende meter kosten (excl. btw & plaatsing). Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw weide en prijzen inclusief plaatsing?
Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan.

 

TIP: vraag verschillende offertes aan

Niet alleen de prijs van het hout, maar ook de prijzen voor de plaatsing kunnen verschillen per tuinaannemer. Je doet er dan ook goed aan prijzen te vergelijken bij meerdere vakmannen. Door te vergelijken kan je ook de verschillende voorstellen afwegen tegenover elkaar om zo de beste keuze te maken voor je nieuwe weideafsluiting.

Kom in contact met verschillende professionals uit jouw buurt door vrijblijvend offertes aan te vragen via onze offerteservice. Start jouw aanvraag hier.


Optie 3: Elektrische weideafsluiting

elektrische weideafsluiting

Een elektrische weideafsluiting zorgt ervoor dat de dieren binnen de afgebakende zone blijven, maar dient tevens ook tot de bescherming en beveiliging van de dieren zelf. De dieren kunnen zich aan een elektrische omheining niet verwonden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld prikkeldraad. Wanneer het dier tegen de draad aanloopt, zal het wel een schok ondervinden waardoor het dier minder snel geneigd zal zijn om nog dicht bij de omheining te komen.

 

Soorten elektrische weideafsluiting

Hieronder volgt een opsomming van de verschillende soorten elektrische weideafsluiting:

 • Permanente elektrische afsluiting: een permanente elektrische afrastering is eigenlijk een volwaardige weideafsluiting. Deze kun je niet verplaatsen en staat voortdurend onder spanning. Dit model is doorgaans goedkoper dan een ander type weideafsluiting.
 • Mobiele elektrische afsluiting: een mobiele of verplaatsbare elektrische afrastering kun je eenvoudig opbouwen en afbreken. Hiervoor moet je wel nog speciale palen kiezen. Deze zijn beschikbaar in verschillende hoogtes naargelang het soort dieren op de weide die je wenst te beschermen.
 • Bestaande afsluiting elektrificeren: heb je een mooie (houten) weideafsluiting en wil je die graag bijkomend beschermen met elektriciteit? Dan kun je kiezen voor een specifieke afstandsisolator naar keuze, waarbij je schrikdraad spant achter de afsluiting. Het geheel ziet er dan uit zoals op de bovenstaande foto.

 

Kostprijs elektrische weideafsluiting

De kostprijs voor een elektrische weideafsluiting is afhankelijk van verschillende factoren. Bepalend hierin zijn de dieren die je wenst te beschermen. Daarnaast speelt de totale oppervlakte van de af te sluiten weide een rol, alsook het soort elektrische afsluiting.

De prijs voor afstandsisolatoren begint al vanaf € 15 (per 20 stuks, incl. btw). We spreken in dit geval over houten isolatoren die geschikt zijn voor koeien, paarden en herten. Prijzen kunnen snel oplopen tot wel meer dan € 100 wanneer je andere afstandsisolatoren bij de vergelijking betrekt.

LET OP: Onthoud dat deze prijs bovenop de prijs van jouw basisafsluiting komt wanneer je ervoor kiest om jouw afsluiting te elektrificeren!

 

TIP: vraag raad aan een ervaren vakman

Voor vaste of mobiele elektrische afrastering raden wij aan om meteen contact op te nemen met een professional. Er zijn namelijk te veel verschillende factoren die het totaalplaatje van zowel afrastering als prijskaartje bepalen. Bovendien is er ook een groot verschil indien je ervoor opteert om zelf de omheining te plaatsen of om dit door een vakman te laten doen. Enkele offertes op maat aanvragen, helpt je om een veel duidelijker zicht op het geheel te krijgen. Start jouw gratis aanvraag via onze offertedienst.

 


Prijs weideafsluiting

De gemiddelde prijs voor een weideafsluiting ligt tussen de € 15 à € 50 per lopende meter (exclusief btw & plaatsing). De goedkoopste weideafsluiting is een draadomheining met een prijs die schommelt tussen € 20 à € 30 (inclusief palen, toebehoren & btw, exclusief plaatsing) per lopende meter.

Wil je graag een exacte berekening van de kostprijs van jouw project? Dan doe je er goed aan verschillende offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Start jouw aanvraag voor een vrijblijvende offerte met voorstellen en advies via onze offerteservice.

 

Conclusie: Welke weideafsluiting plaatsen?

Om te beslissen welke weideafsluiting het meest geschikt is voor jouw woning zijn er 3 belangrijke factoren om rekening mee te houden:

Duurzaamheid: Wil je een afsluiting die lang meegaat, dan is het vooral belangrijk om kwalitatieve palen te plaatsen. Hierbij geniet beton en hardhout de voorkeur, gevolgd door kastanje of eik. Bij houten palen zal de diameter van de paal een grote invloed hebben op de levensduur.

Uitzicht: Smaken verschillen dus op gebied van uitzicht hangt alles af van je persoonlijke voorkeur. Voor sommigen is hout onlosmakelijk verbonden met een landelijk gevoel. Anderen kiezen dan weer liever voor een draadafsluiting omdat deze verdwijnt in het landschap.

Gebruik: Wil je de omheining gebruiken om dieren af te bakenen, dan is het belangrijk je afsluiting hierop af te stemmen. Zo voorkom je uitbraak, schade aan de omheinig of verwondingen aan de dieren. Denk zeker ook na over de toekomst, misschien wil je later wel andere dieren plaatsen, hoe robuuster je afsluiting is, hoe meer mogelijkheden je hebt. Je kan je afsluiting uiteraard nadien altijd ook uitbreiden en verstevigen.

  • Welke weideafsluiting voor paarden?

  Voor paarden kies je het best een houten weideafsluiting, eventueel afgewerkt met een schrikdraad onder spanning. De kans dat paarden zich hieraan verwonden is nihil. Bovendien past een houten afsluiting mooi in het landschap. Vermijd ten allen tijde een weideomheining in draad. Paarden wentelen zich graag en indien ze vast komen te zitten in draad, heeft dat soms desastreuze gevolgen. Ook prikkeldraad is nadelig voor paarden daar ze graag met hun kop over de omheining komen. Zo kunnen ze hun nek verwonden en dat kan infecties veroorzaken.

  Lees in dit artikel meer over paardenafsluitingen.

  weideafsluiting paarden
  Realisatie van houten paarden afsluiting met schrikdraad


 • Welke omheining voor geiten?

  Geiten staan bekend voor de gekke bokkensprongen die ze maken. Kies dus voor een afsluiting die hoog genoeg is (minstens 120 à 150 cm), zodat ze er niet eenvoudig over kunnen springen. Een draadafsluiting verstevigd met houten palen in bijvoorbeeld kastanjehout, doet het goed. Zorg voor niet al te fijne mazen in de draadafsluiting, ze steken namelijk graag hun kop door de omheining. Zit je met echte ontsnappingskoningen? Overweeg dan om schrikdraad bij de omheining te plaatsen zodat ze zeker niet meer uitbreken. Zorg zeker voor voldoende klimspeelgoed zodat de geiten genoeg afleiding hebben. • Welke weideafsluiting voor schapen?
  Voor schapen mag je gerust een afsluiting kiezen die wat lager komt (ong. 90 cm). Meestal volstaat een sterke draadomheining als afsluiting. Opteer zeker voor degelijke draadafsluiting zoals schapendraad. Het is bovendien geen slecht idee om elektrische afrastering te plaatsen bij jouw schapen. Niet alleen om te voorkomen dat ze ontsnappen, daar schapen vaak in beweging zijn, maar ook om indringers zoals vossen af te schrikken. Schapen hebben een dikke wollen vacht waardoor ze ongevoeliger zijn aan de schokken. Zorg dus voor een degelijke elektrische afrastering.

 

 

Offertes weideafsluiting ontvangen

Op zoek naar een kwalitatieve weideafsluiting? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers