Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Composiet schutting

Op zoek naar een duurzame omheining voor je tuin? Een composiet schutting combineert het beste van twee werelden! Deze afsluiting is namelijk gemaakt van kunsthars in combinatie met houtvezels, wat heel wat voordelen geeft. Ontdek deze in dit artikel, samen met info over de plaatsing en prijzen.

Een composiet schutting laten plaatsen?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende tuinaannemers.

 

Troeven van een composiet afsluiting

Er zijn heel wat redenen waarom je er goed aan doet te kiezen voor een composiet schutting. Om te beginnen heeft dit type afsluiting de natuurlijke uitstraling van hout. De nadelen van een houten afsluiting zal je echter niet ervaren dankzij de kunststof.

Deze omheining zal namelijk niet splijten of afsplinteren. Splinters in de hand horen zo definitief tot de verleden tijd! Bovendien is composiet een water- en vochtbestendig materiaal. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken dat de schutting zou rotten of scheef trekken.

De composiet afsluiting hoeft dan ook nooit ingesmeerd te worden met vernis of beits. De constructie gaat doorgaans minstens 10 jaar mee, zonder enige vorm van onderhoud! Composiet is een licht maar sterk materiaal. De beste eigenschappen van kunststof en hout worden vermengd. Om de schutting nog extra te verstevigen, wordt vaak ook nog glasvezel of koolstof aan het geheel toegevoegd.

 

Zijn er ook nadelen?

Een composiet schutting heeft vooral voordelen, al zijn er enkele minpuntjes te noemen. Zo is composiet iets gevoeliger voor krassen dan hout. Oppervlakkige krassen kunnen geschuurd worden, maar voor diepere krassen is er geen remedie. Verder is het mogelijk dat er hier en daar van nature lichte kleurverschillen in het materiaal aanwezig zijn.

 

WPC schutting versus BPC schutting

 

1) Wood Plastic Composite (WPC)

We kunnen twee verschillende soorten composiet schutting onderscheiden. Enerzijds bestaat er WPC, in het Nederlands Hout Kunststof Composiet (HKC) genoemd. Een WPC schutting is gemaakt van een mengeling van samengeperste houtvezels en gerecycleerde kunststof (polyethyleen). Deze houtvezels zijn meestal restmateriaal uit de parket- of meubelindustrie.

De kwaliteit van WPC verschilt naargelang de gebruikte houtsoort (sterkte, grofheid etc.). De exacte sterkte van een composiet omheining hangt eveneens af van de verhouding tussen de bestanddelen. Hoe meer houtvezels aanwezig zijn, des te sterker het materiaal zal zijn. Dit kan voor prijsschommelingen zorgen.

 

2) Bamboo Plastic Composite (BPC)

Bij BPC wordt gebruik gemaakt van bamboevezels in plaats van houtvezels. De kwaliteit van BPC schutting is hoger dan die van WPC; de bamboevezels verstevigen en verharden het materiaal. Daarom zijn BPC omheiningen duurder dan schuttingen in WPC.

 

composiet schutting

 

Prijzen tuinafsluiting composiet

Zoals gezegd heeft de sterkte van het materiaal een invloed op de prijs. Een goedkope composiet schutting is over het algemeen minder sterk en mooi: het geeft een ietwat valse en minder authentieke uitstraling. Kies daarom beter voor een merkproduct. Verder is de kostprijs afhankelijk van de soort composiet en van het formaat van de omheining.

Algemeen gesproken is een composiet schutting een betaalbare optie vergeleken met sommige andere omheiningen. Voor een WPC schutting van 180×180 cm betaal je minstens 80 euro. Prijzen voor een BPC schutting met die afmeting beginnen ongeveer vanaf 120 euro. Afhankelijk van de gewenste afwerking kunnen deze prijzen wel oplopen tot zo’n 400 euro.

Houd er ook rekening mee dat een professionele plaatsing voor een meerprijs van 30 à 50 procent zorgt.

Heb je interesse in een composiet afsluiting voor jouw tuin en wens je een exact prijsvoorstel te ontvangen?  Vraag dan hier gratis en vrijblijvend prijzen aan op maat van jouw project!

 

Composiet schutting (laten) plaatsen

Een afsluiting in composiet is relatief snel en gemakkelijk te plaatsen. Het composiet kan – zoals gewoon hout – gezaagd en bewerkt worden. Een composiet schutting moet tussen palen gemonteerd worden. Deze palen kunnen gemaakt zijn van aluminium of hardhout. Bij het bevestigen van de schermen wordt steeds een beslag gehanteerd om uitzetting tegen te houden.

In principe kan je deze schutting zelf plaatsen, maar er komt behoorlijk wat meet- en graafwerk bij kijken. Om zeker te zijn van een kwalitatieve plaatsing doe je best beroep op een ervaren vakman.

 

composiet schutting grijs

 

Uitvoering: een breed scala aan mogelijkheden!

Een composiet afsluiting is beschikbaar in heel wat afmetingen en kleuren. Grijs, zwart, antraciet, bruin of groen? Het kan allemaal! Het materiaal zal bovendien niet verkleuren door de zon. Ook wat de structuur betreft zijn er heel gevarieerde composiet schuttingen te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor fijne of brede groeven. Op die manier passen composiet schuttingplanken in élke tuin.

Het kan een leuk idee zijn om de schutting af te wisselen met composiet trellischermen. Dit zijn deels open (draad)schermen die vervaardigd zijn uit gepoedercoat staal. Deze combinatie geeft het geheel een minder gesloten indruk. Eventueel kan je de openingen in deze schermen laten begroeien met klimop.

 

TIP! Het is vaak een stuk voordeliger om de schutting in de wintermaanden te laten plaatsen. In de zomer is er namelijk meer vraag naar tuinafsluitingen. Daarom geven veel tuinaannemers kortingen tijdens de winter.

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers