Heidematten: groen & voordelig

Heidematten zijn erg geschikt als (tuin)afsluiting. Ze zijn goedkoop en multifunctioneel. Je kan ze eventueel laten begroeien met klimop voor een karaktervolle uitstraling. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende soorten, prijzen, levensduur en plaatsing van heidematten.

   

  Wat zijn heidematten?

  Heidematten zijn erg geschikt als afsluiting. Veel mensen kiezen ervoor om ze te laten begroeien met klimplanten, zoals klimop. Bij gebruik als begroeiingsmat bieden ze vanaf het begin al veel privacy en de klimop kan zich goed aan het materiaal hechten. Na verloop van tijd, wanneer de klimop weelderig is gaan groeien, zullen de matten op natuurlijke manier oplossen en zijn ze door de klimplanten niet meer zichtbaar. Maar ook onbegroeid kun je de matten gebruiken als privacydoek, muurbekleding, balkonbekleding, bekleding van compostbakken etc.

   

  Productiematerialen

  Heidematten worden doorgaans gemaakt van jonge Dopheide maar andere heidesoorten uit Europa worden ook gebruikt. De strengen van de heideplant worden op verticale manier met ijzerdraad gevlochten waardoor er een fijne dichte afsluiting ontstaat. De matten zijn 100% natuurlijk en worden in de regel niet behandeld tegen vocht, schimmels of ongedierte.

  afsluiting met heidematten

  Soorten en kwaliteiten

  Er zijn verschillende kwaliteiten in heidematten. De duurdere soorten zijn dikker, compacter gevlochten en bevatten meer materiaal. Hoe goedkoper, hoe minder heidemateriaal er in de mat is gebruikt. Heidematten worden geleverd op rollen van drie tot vijf meter lengte. Ze zijn verkrijgbaar in de hoogtes: 1m, 1.50m, 1.80m en 2 meter.

   

   

  Prijs heidematten

  De courante prijs van kwalitatieve heidematten van 3 op 5 meter bedraagt gemiddeld 40 tot 45 euro. Wil je de mat laten begroeien met klimplanten? Dan ga je best voor de goedkopere versies. Door het klimop verdwijnt het heidemateriaal na een tijdje. Hou er rekening mee dat de goedkope dunne soorten minder privacy bieden, omdat je er nog kan doorkijken. Benieuwd naar de exacte prijs van heidematten voor jouw woning? Dan is het altijd verstandig om prijsbestekken op te vragen bij verschillende aanbieders, om nadien de prijzen te vergelijken. Zo zie je zelf waar je voordeligste matten kan krijgen.

   

   

  Levensduur heidemat

  De levensduur van heidematten bedraagt gemiddeld vijf jaar tot zes jaar. De werkelijke levensduur is afhankelijk van de volgende factoren:

  Vocht: Hoe droger de matten, des te langer de levensduur. Heidematten moeten om deze reden een stukje van de grond bevestigd worden.
  Goede bevestiging: De matten moeten stevig bevestigd zijn aan de ondergrond zodat de wind er geen vat op kan krijgen.
  Vogels: Vogels gebruiken de dunne takjes graag als nestmateriaal. Het kan dus voorkomen dat de matten aan de bovenzijde na verloop van tijd wat dunner worden.

  heidematten als afsluiting

   

  Plaatsing

  Heidematten kunnen met behulp van gegalvaniseerde ijzerdraad eenvoudig aan de ondergrond worden bevestigd. Je hebt dus wel een ander soort afsluiting nodig om de matten aan vast te maken. Als ondergrond zijn gaaspanelen erg geschikt omdat deze een stevige fundament vormen voor de matten en voor de begroeiing. De matten zijn eenvoudig op maat te maken met behulp van een snoeischaar en een kniptang.

   

  offerte tuinaanleg