Beton met hout afsluiting
Heel wat mensen dromen van een natuurlijke omheining in hout maar zien op tegen de snelle rotting aan de bodem. Door te kiezen voor een combinatie van hout en beton kan je de levensduur van de afsluiting echter aanzienlijk vergroten. Velen verkiezen de robuustheid van betonplaten, anderen houden meer van de natuurlijke uitstraling van houten platen. Maar waarom zou je deze niet kunnen combineren?
Positieve eigenschappen van hout en beton combineren
Door te kiezen voor betonnen palen en platen in de grond kan je de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen. Beton is bovendien ook erg stabiel en zal ervoor zorgen dat je een robuuste en kwalitatieve omheining hebt die tegen een stootje kan.Doordat een betonplaat gemiddeld tot ongeveer 15 centimeter onder de grond wordt ingewerkt, biedt deze afsluiting ook een perfecte barrière tegen gravende dieren (zoals honden en geiten). Tegelijkertijd behoud je het natuurlijk karakter van de omheining omdat de meest zichtbare delen van de afsluiting in hout zullen zijn.
De onderste plaat (aan de grond) is steeds in beton. De houten platen komen dus niet in contact met de grond. Wegrotting van de omheining is dus uitgesloten.
Een beton met hout afsluiting biedt je ook de mogelijkheid om in eerste instantie een goedkope afsluiting te maken. Zo kan je het beton de eerste jaren afwerken met een draadafsluiting of goedkopere houtsoort. Later kun je deze nog steeds vervangen door fijner afgewerkte maar duurdere platen in een andere houtsoort. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de houten panelen te schilderen en te overschilderen. De hoogte van de afsluiting kies je volledig zelf.
Tuinafsluiting plaatsen? Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende tuinaannemers.
Wanneer je enkel kiest voor beton vanwege zijn kwalitatieve eigenschappen kan je er ook voor opteren enkel het hout zichtbaar te laten. Bij bovenstaande tuinafsluiting werden de betonpalen verstopt achter het houtwerk en zweven de horizontale latten 5 centimeter van de grond zodat ze geen contact hebben met grondvocht.
Hoe een afsluiting in hout en beton plaatsen
Deze afsluiting kan vrij snel worden geplaatst maar vergt wel de nodige werkmaterialen en mankracht. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, of je kunt hiervoor beroep doen op een professional. De algemene regel van afsluitingen is dat betonpalen minimum 50 centimeter in de grond zitten en vastgemaakt zijn met stabilisé of beton. Kies je voor een hoge afsluiting van 2 meter dan mag je rekenen op een diepte van 80 centimeter.
Eens de palen voldoende vast zitten en de stabilisé uitgehard is kan men de betonplaten plaatsen. Deze worden een 15-tal centimeter in de grond gestopt om te voorkomen dat dieren zicht uitgraven of onkruid zich verderzet. Deze kunnen ook met stabilisé vastgezet worden om verzakkingen te voorkomen. Wanneer de betonwerken achter de rug zijn is het enkel nog een kwestie van het houten lattenwerk op de betonplaten te bevestigen.
Kiezen voor houten planken of panelen met beton
Houten planken en panelen zijn in heel wat variaties te verkrijgen. De houtsoort kies je zelf en ook de diktes en hoogtes zijn volledig naar eigen keus te bepalen. Hoe sterker en massiever de houtsoort, hoe duurder de prijs zal zijn. De dag van vandaag kun je alle houtsoorten in bijna alle natuurlijke kleuren verkrijgen. Ook de vorm en gedetailleerde afwerking van de afsluiting kan precies naar jouw voorkeur worden opgesteld.
Als je werkt met houten platen kan je ze zowel horizontaal, verticaal of schuin plaatsen. Panelen hebben als voordeel dat ze snel geplaatst zijn en ook in boogvorm verkrijgbaar zijn. Wanneer je werkt met houten planken heb je dan weer het voordeel dat de omheining één lang geheel lijkt waardoor je de tuin erg strak maat en optisch groter doet lijken.