Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Douglas tuinscherm

Wil je voor de nodige privacy zorgen in je tuin? En hou je van de natuurlijke charme van hout? Dan is een douglas tuinscherm zeker het overwegen waard. Deze houtsoort van de douglasspar is budgetvriendelijk, duurzaam en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Bovendien kan je dit naaldhout makkelijk beitsen, schilderen, … In dit artikel ontdek je meer over douglas tuinschermen!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs douglas tuinscherm
Plaatsing douglas tuinscherm
Alternatieve tuinschermen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is douglas hout?

Tuinschermen zijn in meerdere houtsoorten te verkrijgen. Hardhouten schermen zijn uiteraard populair en ook geïmpregneerde varianten komen vaak voor. Hou je het liever nog iets goedkoper? Dan is hout van de douglasspar een ideaal alternatief. Douglashout heeft een roodgele kleur en een esthetische vlamstructuur. De duurzaamheidsklasse is lager dan die van hardhout, maar dankzij een tuinbeits gaat zo’n douglas tuinscherm makkelijk 15 jaar mee.

Douglas tuinscherm plaatsen? Een ervaren vakspecialist in je buurt staat je graag bij met raad en daad. Ontvang vrijblijvend voorstellen van meerdere experts in tuinafsluitingen!

douglas tuinscherm

 

Voor- en nadelen douglas tuinscherm

Liever geen inkijk in je tuin? Dan is een houten tuinscherm een logische keuze, zeker als je houdt van de tijdloze klasse van zo’n natuurproduct. Twijfel je nog tussen verschillende houtsoorten, waaronder douglas? Dan is het handig om even de voor- en nadelen van zo’n schutting van douglas hout tegen elkaar af te wegen. Een kort overzicht:

 

Voordelen douglas tuinscherm

 • Budgetvriendelijk: is je budget aan de beperkte kant? Dan is douglas hout een ideale keuze voor jouw tuinscherm. Douglas is 1 van de meest budgetvriendelijke houtsoorten en gaat dankzij een goed onderhoud toch lang mee. Kortom, een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Vele uitvoeringen: met een douglas tuinscherm kan je kiezen uit een breed scala aan opties. Lichtjes ruw of gladgeschaafd hout, verticale of horizontale planken, een natuurlijke houtkleur of een zwarte uitvoering, …: het is allemaal mogelijk.
 • Stevig en milieuvriendelijk: douglas hout is sterk en heeft een hoge buigweerstand. Geen toeval dus dat het ook populair is als gevelbekleding voor bijgebouwen. Daarnaast heeft dit naaldhout een beperkte impact op het milieu. De douglasspar groeit namelijk snel en is doorgaans afkomstig uit Europa (met een duurzaam bosbeheer).
 • Prachtige uitstraling: douglas hout is dan wel iets goedkoper dan andere houtsoorten, maar het is er niet minder mooi om. De tinten variëren van oranjegeel tot roodbruin en de vlamstructuur zorgt voor een natuurlijke, landelijke charme.
 • Makkelijk bewerkbaar: douglas hout laat zich makkelijk bewerken. Je tuinscherm in douglas beschermen met een transparante beits? Of het hout in een ander kleurtje steken met een aangepaste verf? Het kan allemaal.

 

Nadelen douglas tuinscherm

 • Lagere duurzaamheidsklasse: douglas hout heeft een duurzaamheidsklasse 3. Dat is lager dan andere houtsoorten zoals tropisch of Europees hardhout. Daardoor gaat een douglas schutting ook iets minder lang mee dan een hardhouten tuinscherm.
 • Onderhoud nodig: ondanks de lagere duurzaamheid kan je de levensduur van een douglas tuinscherm wel aanzienlijk verlengen met een goed onderhoud. Zo is het sterk aangeraden om het tuinhek na de plaatsing onmiddellijk te behandelen met een speciale beits.

 

Mogelijke uitvoeringen

Er is niet zoiets als één douglas tuinscherm. Wil je graag zo’n natuurlijke tuinafsluiting plaatsen? Dan kan je een afsluiting kiezen op maat van jouw erf en je persoonlijke smaak. Je stelt jouw gedroomde afsluiting samen op basis van de volgende factoren:

 • Structuur van het hout: gladgeschaafd douglas hout is het populairst. Maar je kan ook gaan voor (fijn)bezaagd douglas hout. Dat is iets ruwer en splinteriger qua structuur, maar ook gemiddeld iets goedkoper.
 • Kleur van het hout: doorgaans is douglas hout oranje- of roodgeel qua kleur, maar sommige varianten hebben een eerder bruine tint. Naast die klassieke houtkleuren kan je het echter ook over een andere boeg gooien met een likje verf. Zo is een douglas tuinscherm in het zwart ook erg fraai.
 • Met of zonder beton: een houten afsluiting in douglas kan je verankeren met hardhouten palen of met betonpalen. Die laatste zijn uiteraard duurzamer. Aan de onderkant kan je bovendien een betonplaat deels laten ingraven. Zo komt het douglas hout zeker niet in contact met grondvocht en voorkom je mogelijke rotting onderaan.
 • Afmetingen: een douglas schutting van 180 cm x 180 cm komt het vaakst voor. Toch komen ook hoogtes van 90 cm, 130 cm, 150 cm, 200 cm, … voor. Vergeet niet dat een tuinscherm in de voortuin maximaal 1 m hoog mag zijn en in de achtertuin maximaal 2 m hoog. Twijfel je of je aan de regels voldoet? Doe dan eerst even navraag bij je gemeente.
 • Volledig of deels dicht: douglas tuinschermen kan je zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Daarbij kan je kiezen voor een volledig dicht tuinscherm zonder doorkijk, maar ook een deels dicht scherm is een optie. Zo bepaal je zelf de mate van privacy die je wil.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuinscherm in douglas hout? Laat je dan zeker adviseren door meerdere ervaren plaatsers actief in je buurt. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice!

 

Prijs douglas tuinscherm

Een douglas tuinscherm kan je al laten plaatsen vanaf 25 euro per lopende meter (excl. btw, incl. arbeidskosten). De precieze kostprijs hangt vooral af van de gekozen uitvoering, de plaatsingsmethode, de afmetingen, …

LET OP: naast de materiaalkosten kunnen ook de plaatsingskosten verschillen van vakspecialist tot vakspecialist. Daarom doe je er goed aan om meerdere offertes grondig te vergelijken. Zo leg je alle kostenposten zorgvuldig naast elkaar en kies je het meest interessante voorstel. Start je aanvraag hier!

 

douglas schutting

 

Plaatsing douglas tuinscherm

Ben je handig aangelegd? Dan kan je eventueel douglas hout kopen in een doe-het-zelfzaak en zelf je tuinscherm plaatsen. Let op: om rotting van het hout te voorkomen, moet je wel rekening houden met enkele aandachtspunten. Zo plaats je het hout best een tiental cm boven het maaiveld of werk je met een betonplaat onderaan. Een vakspecialist volgt doorgaans de volgende stappen:

 

 1. Locatie bepalen en ondergrond voorbereiden

  Een expert bepaalt eerst de exacte locatie van je douglas tuinscherm. Daarna bereidt hij die locatie voor door eventuele boomwortels, struiken, puin, … te verwijderen en de bodem zoveel mogelijk effen te maken. Daarna kijkt hij zorgvuldig na waar de begin- en de eindpaal van je afsluiting moeten komen.

 2. Begin- en eindpaal plaatsen

  Een expert plaatst eerst de begin- en eindpalen van je omheining. Gaat het om (hard)houten palen? Dan giet hij ter versteviging snelbeton of stabilisé rond de metalen paalhouder. Hij kan ook gebruik maken van betonpalen. Die zijn nog sterker en kunnen sowieso niet rotten. Tip: een douglas tuinafsluiting met betonpalen combineer je best met een betonplaat onderaan.

 3. Tussenpalen bevestigen

  Na de begin- en eindpaal volgt dan de plaatsing van de tussenpalen. Die moeten iets minder diep in de grond omdat er minder kracht op rust. De vakspecialist zorgt er vooral voor dat de palen allemaal mooi op dezelfde hoogte staan. Hij gebruikt daarvoor een laser, spankoord of waterslang-waterpas.

 4. Douglas hout plaatsen

  Ten slotte volgt dan het bevestigen van het douglas hout zelf. Die plaatsing verschilt volgens de uitvoering. Een vakspecialist kan bv. douglas planken in een groef van de betonpalen schuiven. Ook planken verticaal tegen horizontale liggers monteren is een mogelijkheid. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook kant-en-klare uitvoeringen die in een mum van tijd te monteren zijn.

Vakspecialisten in je buurt vergelijken? Dat kan snel, eenvoudig, vrijblijvend en volledig gratis via onze offerteservice.

 

Alternatieve tuinschermen

Een douglas tuinscherm is slechts 1 type houten afsluiting. Afhankelijk van je budget en je persoonlijke voorkeuren kan je ook nog voor een ander type kiezen. Enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Geïmpregneerd of hardhouten tuinscherm

Wil je voor kwalitatiever hout gaan dan douglas? Dan kies je best voor een afsluiting in tropisch of Europees hardhout. Natuurlijk hangt hier ook een hoger prijskaartje aan vast. Iets budgetvriendelijker is geïmpregneerd hout. Het gaat dan om Europees naaldhout dat een speciale behandeling heeft gekregen tegen schimmels, insecten, … Net zoals een schutting met douglas hout kan je ook geïmpregeerd hout nog behandelen met een beits of olie.

Richtprijs: vanaf 40 à 75 euro per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Gevlochten tuinscherm

Je kan ook kiezen voor een omheining die bestaat uit gevlochten takken. Meestal gaat het bij zo’n gevlochten tuinscherm om takken van de wilg, maar ook de takken van de hazelaar of de kastanjelaar beschikken over voldoende buigzaamheid. Dat vlechtwerk heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling en biedt uiteraard ook 100% privacy.

Richtprijs: vanaf 35 euro per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Kastanje treillage

Dit type omheining bestaat uit dunne latten van kastanjehout die zijn verbonden met ijzerdraad. Het resultaat is een landelijke, budgetvriendelijke afsluiting die bovendien ook snel te plaatsen is. Je ziet zo’n houten hekwerk vaak als afsluiting voor vijvers, dierenerven, moestuinen, … Met zo’n treillage heb je uiteraard minder privacy, maar je behoudt wel een mooi zicht op je buitenomgeving.

Richtprijs: vanaf 25 euro per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: vergelijk het aanbod van meerdere specialisten in je buurt!

Wil je zeker zijn van een houten afsluiting op maat van je budget, je tuin en je persoonlijke wensen? Pols dan naar het aanbod van meerdere plaatsers in je buurt. De mogelijkheden kunnen namelijk verschillen van specialist tot specialist. Pas door grondig te vergelijken, krijg je een breed zicht op de mogelijkheden voor jouw afsluiting.

Gratis in contact komen met experts voor jouw afsluiting? Dat is een fluitje van een cent. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers