Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spijlenhekwerk: voordelen, uitvoeringen, ...

Spijlenhekwerk is een polyvalente afsluiting voor zowel bedrijfsterreinen als tuinen, balkons en terrassen, … Door de structuur met verticale spijlen en horizontale boven- en onderliggers ben je zeker van een solide, robuust en tegelijk elegant hek. Maar uit welke uitvoeringen kan je allemaal kiezen? Wanneer kies je beter voor een ander type hekwerk? En wat met de prijzen? We gaan er hier dieper op in!

Ga snel naar:
Voordelen van spijlenhekwerk
Mogelijke uitvoeringen
Spijlenhekwerk: gemiddelde prijs
Hek met spijlen, met gaas, …?
3 inspirerende voorbeelden
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Wanneer is spijlenhekwerk een goede keuze?

Hekwerk met spijlen is de ideale afsluiting voor tal van projecten: van particuliere woningen tot scholen, parkeer- en bedrijfsterreinen en openbare parken. We maken kort het onderscheid tussen de toepassingen voor woningen en bedrijven:

 • Hek met spijlen voor woningen: spijlenhekwerk staat ook bekend als industrie hekwerk. Maar dat betekent niet dat zo’n afsluiting niet geschikt is voor jouw woning. Wel integendeel, zo’n hekwerk rond jouw tuin is erg stijlvol en zorgt voor een open uitstraling. Ook bij een verhoogd terras en balkons is een hek met spijlen ideaal als valbeveiliging.
 • Hek met spijlen voor bedrijven: bij bedrijven speelt het esthetische aspect minder een rol dan bij woningen. Hier gaat het voornamelijk om een optimale beveiliging van het bedrijfsterrein in kwestie. En daar is spijlenhekwerk uitermate geschikt voor. Zo’n omheining is de meest robuuste, stevige afsluiting die tegelijk een open karakter heeft.

Benieuwd naar de opties voor jouw spijlenhekwerk? Een ervaren specialist hakt samen met jou alle belangrijke knopen door en geeft je gericht advies voor jouw project. Zo ben je zeker van het juiste hekwerk voor jouw tuin of bedrijf. Ontvang nu gratis advies op maat!

spijlen hekwerk

 

Voordelen van spijlenhekwerk

Zowel voor privéwoningen als bedrijven zijn er meerdere soorten afsluitingen mogelijk. Wat maakt een hek met spijlen dan zo’n goede keuze ten opzichte van alternatieven als gaashekwerk? We zetten de belangrijkste pluspunten even op een rij:

 

 • Enorm stevig en duurzaam: een afsluiting met spijlen en liggers is een erg stevige constructie. Bovendien bestaat dat hekwerk ook uit duurzame materialen als aluminium, inox en verzinkt staal met een extra coating. Deze metalen gaan doorgaans bijna een leven lang mee.  Voor bedrijven kan het wel nodig zijn om het spijlenhek tijdig te checken op mogelijke loszittende onderdelen.
 • Hoge mate van beveiliging: een hek met spijlen is een open afsluiting, maar tegelijk is het 1 van de meest betrouwbare veiligheidsoplossingen. Of het nu gaat om het veilig afbakenen van je woning of om de terreinbeveiliging van een bedrijf. Er zijn bovendien meerdere hoogtes mogelijk, je kan kiezen voor scherpe punten bovenaan de afsluiting zodat niemand erover kan klimmen, …
 • Veel mogelijke uitvoeringen: er bestaan verschillende types spijlen hekwerk in verschillende kleuren, materialen, afwerkingen, … Zo vind je vast en zeker een afsluiting die perfect bij jouw woning of bedrijf past. Van strak en zakelijk tot speels en elegant.
 • Weinig onderhoud nodig: in tegenstelling tot bv. houten tuinschermen of kastanje hekwerk is er bij spijlenhekwerk amper onderhoud nodig. Kies je voor duurzame, roestvrije metalen als materiaal? Dan doorstaan die moeiteloos de tand des tijds en alle mogelijke weersinvloeden. Enkel een check op loszittende spijlen bij bv. bedrijfsterreinen is een aandachtspunt.
 • Tijdloze uitstraling: een hek met spijlen oogt niet snel gedateerd of oubollig. Dat is bij sommige types sierhekwerk bv. wel het geval. Je geniet dus van een tijdloze uitstraling.

 

Mogelijke uitvoeringen van een spijlenhek

De basisstructuur van spijlenhekwerk ligt voor de hand: verticale spijlen met horizontale liggers bovenaan en onderaan. Toch is er binnen die vaste constructie veel mogelijk, zowel op functioneel als esthetisch vlak. Wil je jouw afsluiting perfect afstemmen op jouw project? Dan moet je o.a. deze knopen doorhakken:

 

 • Materiaal en afwerking: houten spijlen hekwerk bestaat ook (bv. in kastanje), maar in de meeste gevallen gaat het om duurzame metalen. De populairste materialen zijn aluminium, inox en vooral verzinkt staal. Dat stalen spijlenhekwerk is door een chemisch proces behandeld met een dun zinklaagje. We spreken ook wel over roestvast spijlenhekwerk dat gegalvaniseerd is.
 • Kleur van het hekwerk: je associeert hekken met spijlen allicht vooral met antraciet grijs. Ook spijlenhekwerk in het zwart is erg populair. Toch zijn er wel degelijk nog andere RAL-kleuren mogelijk. Let wel op: deze tinten zijn vaak op aanvraag, waardoor de prijs iets hoger kan uitvallen.
 • Hoogte van het hekwerk: dergelijke afsluitingen zijn verkrijgbaar in meerdere hoogtes. Alles hangt natuurlijk af van jouw situatie. Voor een terrasomheining volstaat bv. 1, 25 m, maar bij bedrijven met dure producten kan 2 m à 2,5 m aangewezen zijn.
 • Spijlen tussen liggers of doorgestoken spijlen: voor extra beveiliging kan je voor doorgestoken spijlen kiezen die schuin afgesneden zijn. Zo kunnen inbrekers moeilijker over het hekwerk klimmen. Ook een scherpe puntenkam bovenop de bovenste ligger is een optie. Heb je liever een minder dreigende uitstraling, bv. voor een tuinafsluiting? Dan ga je beter voor spijlen die tussen de liggers zitten en een gladde, egale bovenste ligger.
 • Stijl van het spijlenhek: dit type afsluiting kan er strak en koel uitzien, maar evengoed speels en frivoler. Een goed voorbeeld van die laatste optie is mikado spijlenhekwerk. Daarbij gaat het niet enkel om verticale spijlen, maar ook om schuine spijlen die over elkaar lijken te vallen.

 

Welk spijlenhekwerk is het meest geschikt voor mij?

Alles hangt natuurlijk af van jouw project. Gaat het om een woning of een bedrijf? In hoeverre speelt de beveiliging van je terrein een rol? Naar welke stijl ben je op zoek? Onze tip? Vergelijk zeker de voorstellen van meerdere plaatsers. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijkheden en doe je ook veel inspiratie op.

Meerdere offertes vergelijken? Solvari brengt je alvast gratis in contact met meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Start hier je aanvraag!

 

Spijlenhekwerk: gemiddelde prijs

De kosten voor spijlenhekwerk variëren vooral volgens de gekozen uitvoering, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 30 à 90 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Laat je de plaatsing over aan een vakspecialist? Dan komt daar gemiddeld nog zo’n 15 euro per lopende meter bij.

Een totaalprijs voor jouw spijlenhekwerk? Vraag dan snel en volledig vrijblijvend meerdere prijsoffertes aan bij experts in je buurt via de offerteservice van Solvari!

 

spijlenhek

 

Hek met spijlen, met gaas, …?

Het populairste alternatief voor een spijlenhek is allicht gaashekwerk. Maar daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden op vlak van hekwerk. We lichten ze kort even toe:

 

ALTERNATIEF 1 = gaashekwerk

Het gaat hier om draadafsluitingen met metaaldraden die tot gaas vervlochten zijn. Het is een pak budgetvriendelijker dan spijlenhekwerk, maar natuurlijk ook minder stevig. Als inbraakveiligheid voorop staat, is gaashekwerk dus minder geschikt. Voor tuinen van particulieren is het dan weer wel een uitstekende optie.

Richtprijs: vanaf 15 à 60 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang nu je offertes!

 

ALTERNATIEF 2 = kastanje hekwerk

Gooi je het liever over een landelijke, natuurlijke boeg? Voor je tuin of dierenerf kan je ook kastanje hekwerk laten plaatsen. Zo’n omheining bestaat uit kastanje latten die met ijzerdraad aan elkaar vastgemaakt zijn. Uiteraard is zo’n afsluiting minder stevig dan spijlenhekwerk. Kastanje hekwerk is dan ook vooral geschikt als je een minder hoge omheining zoekt voor jouw buitenomgeving.

Richtprijs: vanaf 10 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang nu je offertes!

 

ALTERNATIEF 3 = sierhekwerk

Spijlenhekwerk is eerder minimalistisch en strak qua design. Hou je van een meer ornamentele stijl? Dan is sierhekwerk ongetwijfeld jouw ding. Bij dit type afsluiting kan je kiezen uit een brede waaier aan decoratieve elementen. Denk aan sierpijlen, bollen boven de horizontale ligger, dennenappelvormen, enz. …

Richtprijs: vanaf 30 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang nu je offertes!

 

3 inspirerende voorbeelden van een spijlenhek

Nog niet zeker welk type hekwerk met spijlen het best zou passen bij jouw woning of bedrijf? De onderstaande 3 voorbeelden brengen je misschien wel op ideeën:

 

VOORBEELD 1: minimalistisch spijlenhekwerk in het zwart

spijlenhekwerk zwart

Deze omheining koppelt een optimale beveiliging aan een strakke en elegante look. Door de grote hoogte krijgen dieven geen kans en toch komt de uitstraling van het hekwerk niet dreigend of afschrikkend over. Dat komt onder meer door de gladde bovenligger zonder doorgestoken spijlen.

 

 

VOORBEELD 2: houten spijlenhekwerk rond de tuin

houten spijlenhekwerk

Voor een meer landelijke stijl en rustieke charme is een spijlenhek in hout beter geschikt dan in metaal. Dat bewijst het bovenstaande voorbeeld. De beige kleur van de afsluiting, de bijpassende tuinpoort en de ornamentele versieringen maken het plaatje helemaal compleet.

 

 

VOORBEELD 3: zwart spijlenhekwerk met decoratieve versieringen

zwart hek met spijlen

Heb je het liever iets minder strak? Dan vind je misschien wel je gading bij sierhekwerk met spijlen. Zo’n afsluiting komt vooral bij landelijke woningen tot haar recht. De mogelijkheden zijn enorm divers, maar hier kozen de eigenaars voor een vlammenmotief voor de spijlen, afgewisseld met sierpijlen.

 

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers