Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Afsluitingentuin.be Online info & inspiratie over afsluitingen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 gespecialiseerde plaatsers online!
header image
Afsluitingentuin.be

Hoe draadafsluiting plaatsen: stappenplan en prijs

Een van de meest eenvoudige soorten afsluitingen is de draadafsluiting. Je kunt er relatief eenvoudig een tuin of ander terrein mee omheinen en de levensduur van dit type afsluiting is redelijk lang. Het is niet moeilijk om een draadafsluiting te plaatsen. In dit artikel lees je welke materialen je nodig hebt en in welke stappen je de werkzaamheden het beste kunt aanpakken.

Benodigdheden: palen en steunpalen – spandraad, binddraad, spanstaven – spanbeugels (ronde palen) of draadspanners (andere vorm palen) – cement, grind, zand – spade, truweel – waterpas, waterpasslang of lange reilat – draadtang

 

 

Stap 1: Voorbereidingen en markeringen aanbrengen

draadafsluiting plaatsen stappenplan 1. Egaliseer de ondergrond zoveel mogelijk op de plaatsen waar de draadafsluiting moet komen.

2. Sla een piketpaaltje in de grond waar de hoekpalen moeten komen als markering.

3. Span een koord tussen de piketpaaltjes. Je kunt nu makkelijker de positie van de tussenpalen bepalen. Deze komen met een tussenruimte van ongeveer 2 tot 2,5 meter van elkaar te staan.

 

Let bij het bepalen van de positie goed op de grens van je perceel (erfafscheiding), zodat je later geen problemen met buren of de gemeente krijgt. Betaal je de afsluiting met de buur, dan kan je de omheining op de gemeenschappelijke lijn plaatsen.

 

 

Stap 2: Palen van de afsluiting plaatsen

draadafsluiting plaatsing 1. Graaf voor iedere paal een kuil van 50-60 centimeter diep. De diameter van de kuil moet zo’n dertig centimeter bedragen. De steunpaal die aan de draadzijde wordt gemonteerd, komt meestal schuin, in een hoek van 45 graden op de hoekpaal de staan.

Je kunt ter versteviging in het gat van de steunpaal een steen leggen. Hoe de steunpaal zelf aan de hoekpaal bevestigd wordt, hangt af van het type afsluiting.

2. De hoogte van de tussenpalen kun je bepalen door ongeveer 7 centimeter op te tellen bij de hoogte van de draadafsluiting. Je kunt alle palen even hoog krijgen door gebruik te maken van een spankoord of een slang-waterpas (transparante darm met water).

3. Zet de palen in de grond en giet er beton omheen. Je kunt het beton zelf aanmaken door een mengsel te nemen van één deel zand, twee delen grind en één deel cement. Afhankelijk van het soort beton laat je het beton na het gieten minstens twee dagen drogen.

 

 

Stap 3: Plaatsen van de draadafsluiting (rollen)

1. Afsluitingen van gaas, die op rol worden geleverd, moet je doorgaans met behulp van horizontale spandraden stabiliseren. Je hebt minstens drie spandraden nodig. De onderste draad brengt je op zo’n 20 cm hoogte van de grond aan. 50 cm daarboven komt dan de tweede draad, enz. Breng op de hoekpalen spanbeugels aan.

Indien het om een lange overspanning gaat moeten er ook aan de middelste palen spanbeugels worden bevestigd. Het is ook mogelijk om te werken met een verticale spanstaaf. Deze wordt dan met een binddraad aan de eerste hoekpaal bevestigd.

2. Rol de afrastering uit tot de eerst volgende hoekpaal of eindpaal.

3. Verwijder de eerste verticale draad van het gaas en bevestig de spandraden aan de spanstaaf. Draai deze op zodat het gaas op spanning komt te staan. Sommige bevestigingssysteem werken met clips die aan de hoekpalen worden bevestigd.

4. De afrastering dient op 5 cm van het maaiveld bevestigd te worden en 2 cm vanaf de bovenkant van de paal.

5. Met losse draden kun je het gaas nu aan de tussenpalen bevestigen.

Doe je liever een beroep op een vakman voor de plaatsing van een afsluitingsdraad? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen. Klik hier voor meer info.

 

 

draadafsluiting plaatsen prijs

 

Prijs draadafsluiting plaatsen

Indien je de draadafsluiting zelf plaatst, zijn de kosten ongeveer € 15 per lopende meter of meer. Laat je een draadafsluiting plaatsen door een professional? Dan begint de kostprijs gemiddeld bij € 50 per lopende meter voor een draadafsluiting met bovenbuis en betonplaat.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De prijzen zijn ook sterk afhankelijk van de hoogte en lengte van de omheining, de bereikbaarheid van de locatie, de voorbereidende werken die nodig zijn, … Wil je zeker zijn van een exacte prijs op maat van jouw project? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde plaatsers via de offertepagina.

 

 

Nog enkele nuttige tips voor het plaatsen van een draadafsluiting

 

Lengte palen voor afsluiting bepalen

De lengte van de hoekpalen kun je bepalen door de hoogte van de afsluiting te nemen en daarbij 1/3 van de lengte op te tellen. Voor een draadafsluiting van 180 cm hoog heb je dus een paallengte nodig van 180 cm + (1/3 x 180) = 240 cm.

 

Palen waterpas zetten of gelijk met de grond?

Het op de juiste hoogte zetten van de palen kun je ook doen met een lange rechte reilat die je op twee palen plaatst. Zet hierop de waterpas, zo weet je zeker dat de palen even diep in de grond staan. Loopt je grond niet volledig waterpas dan volg je best de grond om geen raar zicht te hebben.

 

Vraag schriftelijke toestemming aan je buren

Voor een draadafsluiting tot twee meter hoog, heb je in de meeste gevallen geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Je kunt het beste toch op voorhand even bij de gemeente informeren, want soms gelden er gemeentelijke voorschriften of speciale verkavelingsregels.

Wil je een draadafsluiting plaatsen op een gemeenschappelijke grens? Overleg dan met de buren en zorg dat het akkoord van hen ook op papier komt te staan, zo kun je in het geval van een geschil later altijd aantonen dat de buren akkoord waren met het plaatsen. Een mondelinge overeenkomst is wel geldig maar valt moeilijk te bewijzen bij de rechtbank. Mocht je niet tot overeenstemming kunnen komen dan zul je de draadafsluiting volledig op eigen grond moeten zetten.

 

Offertes voor afsluitingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw afsluiting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers